MERCOSUR1
TSW_XV_2025

IERiGŻ: W nadchodzących miesiącach ceny żywności powinny spadać

22 grudnia 2015
Obniżka cen w lipcu i w sierpniu może być głębsza niż w ubiegłym roku, mimo że susza obniża prognozy zbiorów - wynika z comiesięcznego raportu Instytutu Ekonomiki Rolnictwa iGospodarki Żywnościowej.

"Przypuszczalnie malejąca tendencja dynamiki cen żywności utrzyma się w kolejnych miesiącach, głównie za sprawą spodziewanych obniżek cen owoców i produktów mleczarskich. Sezonowy spadek cen żywności w czerwcu i lipcu może być nieco głębszy, niż przed rokiem. W połowie roku możliwe jest przyspieszenie dynamiki wzrostu cen mięsa, w tym zwłaszcza wieprzowego wskutek zmniejszenia podaży (sezonowego i cyklicznego) i wzrostu cen żywca." - napisano w raporcie.

W kwietniu br. wzrost sprzedaży detalicznej żywności, napojów i wyrobów tytoniowych w przedsiębiorstwach handlowych i niehandlowych (o liczbie pracujących powyżej 9 osób) w ujęciu rocznym wyniósł 1 proc., a w okresie styczeń-kwiecień - 4 proc.

"W najbliższych miesiącach należy się liczyć ze spowolnieniem wzrostowej tendencji popytu na żywność z uwagi na znaczący wzrost cen usług bytowych. Na możliwe osłabienie dynamiki konsumpcji wskazują majowe wyniki badań koniunktury konsumenckiej prowadzone przez GUS i NBP" - napisano w raporcie.

"W kwietniu br. dynamika wzrostu cen żywności ponownie przekroczyła ogólny wskaźnik inflacji pod wpływem sezonowych podwyżek owoców i warzyw. Zapowiedzi dobrych zbiorów zdają się jednak zapowiadać, że żywność w roku bieżącym nie powinna być czynnikiem inflacjogennym, aczkolwiek jej ceny są znacznie wyższe niż w analogicznych okresach przed rokiem" - napisano w raporcie.

Na rynku zbóż wysokie ceny wykazują lekkie tendencje spadkowe pod wpływem tańszego importu oraz informacji nadchodzących ze świata.

"Spodziewany wzrost produkcji zbóż w Unii Europejskiej wyraźnie studzi rynek. W Polsce pod wpływem pojawiających się lokalnie objawów suszy bardzo dobre przewidywania co do poziomu zbiorów są stopniowo korygowane w dół. Na razie przeważają jednak oceny optymistyczne, co wyraża się zawieraniem umów na sprzedaż zbóż z nowych zbiorów po niższych cenach przy małych obrotach giełdowych. O głębokości obniżek cen po nowych zbiorach zadecyduje przede wszystkim ich wielkość" - napisano w raporcie.

W maju w porównaniu z kwietniem wzrosła cena skupu większości warzyw ze zbiorów ubiegłorocznych, zarówno do bezpośredniego spożycia, jak i do przetwórstwa (oprócz pietruszki, której cena się nie zmieniła) oraz przeznaczonych na eksport.

 "Spośród wszystkich gatunków warzyw - ze względu na niską podaż - najbardziej podrożała kapusta biała (do bezpośredniej konsumpcji o
70 proc.), buraki (o 97 proc.), marchew (o 48 proc.), cebula. Natomiast potaniały pomidory i kapusta pekińska. Nie zmieniła się cena pietruszki. W stosunku do maja 2007 r. wzrosły ceny skupu buraków, kapusty białej, pekińskiej, marchwi, i pomidorów. Natomiast potaniała cebula (do przetwórstwa o 51 proc.). W maju br. w porównaniu z kwietniem w hurcie podrożała kapusta biała (o 109 proc.), marchew (o 56 proc.), cebula (o 46 proc.) i buraki ćwikłowe (o 20 proc.). Obniżyła się cena hurtowa ogórków (o 16 proc.) i pomidorów spod osłon (o 36 proc.). W relacji do maja 2007 r. najbardziej wzrosły ceny hurtowe marchwi, buraków, pomidorów i kapusty białej. Natomiast obniżyły się ceny ogórków (o 15 proc.)" -napisano w raporcie.

W maju ceny truskawek na rynku hurtowym były o 50 proc. wyższe niż w maju roku poprzedniego, podrożały też jabłka o 34 proc. Ceny jabłek oferowane przez firmy eksportowe wzrosły o 24 proc. Jabłka przeznaczone do przetwórstwa potaniały o 40 proc. Spadek cen jabłek przemysłowych wynikał z braku zapotrzebowania na surowiec zakładów produkujących zagęszczony sok jabłkowy.

W maju ceny hurtowe gruszek (głównie pochodzących z importu) były niższe niż w maju roku poprzedniego o 5 proc. Z powodu niedoborów na rynku europejskim i światowym zwiększyły się ceny importowe i hurtowe wszystkich owoców cytrusowych. Najbardziej (ponad dwukrotnie) wyższe były ceny hurtowe cytryn.

Ceny pomarańcz zwiększyły się o 3 proc. i mandarynek o 5 proc. Potaniały winogrona o 9 proc., a banany o 7 proc.. W maju 2008 r. ceny hurtowe wszystkich owoców krajowych i cytrusowych były wyższe niż w miesiącu poprzednim. Wyższe niż w kwietniu 2008 r. były ceny oferowane za jabłka przez firmy eksportowe (o 8 proc.) i spółdzielnie ogrodnicze (o 10 proc.). Ceny skupu jabłek kierowanych do przetwórstwa obniżyły się o 27 proc.

W wyniku spadku produkcji przewiduje się, że przeciętne ceny trzody w II półroczu 2008 r. wzrosną do ok. 4,50 zł/kg tj. o ok. 20 proc. w stosunku do II półrocza 2007 r.

"Większy wzrost cen uniemożliwi spodziewany poziom cen w wiodących pod względem produkcji trzody krajach Unii Europejskiej. W takiej sytuacji chów trzody w Polsce może być opłacalny jedynie w przypadku, gdy ceny zbóż po zbiorach 2008 r. znacząco obniżą się. Jeśli spadek cen zbóż będzie mały to chów trzody będzie dalej nieopłacalny i zamiast odbudowy produkcji będzie miała miejsce dalsza redukcja pogłowia i produkcji wieprzowiny oraz jej spożycia w następnych latach" - napisano w raporcie.

W ciągu czterech miesięcy 2008 r. ceny detaliczne wieprzowiny utrzymały się na poziomie z grudnia 2007 r. "Jednakże w kolejnych kilku miesiącach ceny będą systematycznie rosły i w końcu roku mogą być wyższe o 10-15 proc." - napisano.

POWIĄZANE

Według danych monitorujących agencji informacyjnej APK-Inform, soja na Ukrainie ...

Analiza ponad 92 tys. cen detalicznych wykazała, że w listopadzie codzienne zaku...

Przykład drożejącego masła pokazuje, jak mocno zmienia się podejście sieci handl...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę