Bank Gospodarki Żywnościowej informuje, ze w ubiegłym tygodniu GUS podał dane o przeciętnych cenach skupu żywca we wrześniu. Wynika z nich, że rekordowo wysokie były ceny bydła rzeźnego i drobiu. Również trzoda chlewna była bardzo droga, ale wciąż trochę tańsza niż w rekordowym okresie w czerwcu i lipcu 2009 roku. Za podwyżkami cenników stoi przede wszystkim silne osłabienie się złotego wobec euro.
Według GUS z trzech głównych kategorii żywca najszybciej we wrześniu drożała trzoda chlewna. Jej ceny były o ponad 5 proc. wyższe niż w sierpniu. W tym samym czasie bydło podrożało prawie o 2 proc., a drób niespełna o 3 proc. Wzrost cen w przypadku trzody chlewnej i drobiu we wrześniu mógł być zaskoczeniem. Zazwyczaj w tym miesiącu ceny tych gatunków żywca spadają. Z kolei bydło najczęściej we wrześniu drożeje, jednak w tym roku wzrost cen był większy niż zazwyczaj.
Przeciętna cena skupu bydła w kraju wyniosła 5,96 PLN netto za kilogram żywca. Jest poziomom najwyższy w historii. W przeciągu roku cena bydła wzrosła aż o 33 proc. Była ona również o 39 proc. wyższa niż przeciętnie we wrześniu w poprzednich pięciu latach. Sytuacja producentów bydła mięsnego jest obecnie bardzo dobra, a ceny jeszcze przez pewien czas powinny utrzymywać się na takich wysokich poziomach.
Jak wynika z danych GUS wrzesień był trzecim z rzędu miesiącem, w którym ceny drobiu ustanawiały kolejny rekord. Przeciętna cena (wszystkich głównych gatunków) wyniosła 4,49 PLN/kg. W skali roku drób podrożał o 19 proc. i był o 24 proc. droższy niż przeciętnie w tym okresie w poprzednich pięciu latach. Jednak w przypadku produkcji drobiu bardzo wysokie są również koszty, dlatego sytuacja producentów, mimo bardzo wysokich cen, jest przeciętna. Relacja cen żywca do cen pasz w przypadku indyków była taka jak średnio we wrześniu w poprzednich latach, a w przypadku kurcząt minimalnie wyższa niż przeciętnie. Prawdopodobnie jednak w najbliższych tygodniach ceny drobiu będą się obniżać.
Jeśli chodzi o trzodę chlewną, to jej ceny bardzo szybko rosły we wrześniu. Wg GUS przeciętnie za kilogram żywca dostawca otrzymywał 5,01 PLN netto w porównaniu z 4,77 PLN w sierpniu. Była to najwyższa cena od lipca 2009 roku. Na przestrzeni roku trzoda podrożała o 18 proc. i była o 15 proc. droższa niż przeciętnie w ostatnich pięciu latach. Sytuacja producentów wydatnie się polepszyła, ale nadal nie jest dobra. Relacja cen żywca do cen pasz nadal jest na poziomie sporo niższym niż przeciętnie we wrześniu w ostatnich latach. Spadające ceny pasz polepszają opłacalność produkcji, ale prawdopodobnie już wkrótce zaczną spadać również ceny trzody.
Wysokie ceny żywca pewnie już teraz przekładają się podwyżki cen mięsa w sklepach - prawdopodobnie dane GUS o cenach detalicznych za październik to potwierdzą.