Nieciekawa sytuacja producentów drobiu kładzie się cieniem na rynek sprzedaży giełdowej.Kolejny tydzień przyniósł obniżki i chociaż nie są one już tak duże, jak jeszcze w ubiegły poniedziałek, to już jest się czym martwić – mówią handlowcy. I dodają, że chociaż okres wakacyjny nigdy nie był eldorado dla handlu drobiem, to od kilku lat jest coraz gorzej.
A głównym powodem jest wciąż malejąca konsumpcja. Transakcji jest jak na lekarstwo. Przetwórcy zaopatrują się w surowiec częściej w ubojniach, niż korzystają z ofert giełdowych. Sieci handlowe, wciąż szukające tańszych źródeł pozyskiwania towaru, albo zaniżają proponowane oferty kupna, albo starają się zawierać umowy bezpośrednio z producentami.
To wszystko, przy mniejszym spożyciu drobiu przez konsumentów sprawia, że handel wciąż maleje. Mimo wszystko wielu producentów wystawia asortyment na giełdach i cierpliwie czeka na kontrahentów. Takie wyczekiwanie na lepsze jutro właśnie się zaczęło.
Podroby z kurczaka zł/kg
oferty kupna
serca 2,90 – 3,40
wątróbki 2,40 – 2,70
oferty sprzedaży
serca 3,90 – 4,60
wątróbki 2,50 – 3,40
Zainteresowanie kupnem drobiowych elementów jest prawie równe zeru, a ceny transakcyjne są niższe o 10 – 20 groszy niż w ubiegłym tygodniu.
W ofertach sprzedaży wciąż można znaleźć np. wątróbki drobiowe powyżej 3 złotych, ale takie oferty nie są nawet rozpatrywane. Jeśli ktoś liczy na zawarcie transakcji musi sprzedać wątróbkę w cenie do 2 złotych 70 groszy. I tak jest z większością podrobów.
Elementy drobiowe zł/kg
filety z piersi kurczaka
oferty sprzedaży 12,40 – 13,20
oferty zakupu 11,80 – 12,50
filety z piersi indyka
oferty sprzedaży 12,20 – 15,80
oferty zakupu 14,00 – 15,00
Tanieją także elementy szlachetne. Ceny filetów z piersi kurczaka w giełdowych cedułach przekraczają 13 złotych. Kupujący decydują się na transakcje tylko wtedy, gdy za kilogram płacą nie więcej niż 12 i pół złotego.
7026806
1