W ostatnich latach mieliśmy do czynienia z rozwojem bułgarskiego rynku orzechów – tu zwłaszcza orzechów włoskich i migdałów. Tak szybki rozwój był możliwy miedzy innymi dzięki wsparciu unijnych funduszy przeznaczonych na zwiększenie produkcji i rozwój sektora.
Migdały uprawiane są obecnie na powierzchni około 1,6 tys. ha – dla porównania w roku 2007 było to zaledwie 0,5 tys. ha. Zbiory szacowane są w zależności od warunków pogodowych od 300 ton do nawet 1,0 tys. ton.
W sumie łączna powierzchnia upraw orzechów to w Bułgarii 8,95 tys. ha, a łączne spożycie orzechów w tym migdałów, orzechów laskowych, włoskich i pistacji szacuje się corocznie na około 4,0 tys. ton, w tym zdecydowany prym wiodą właśnie migdały z łącznym spożyciem na poziomie nawet 1,85 tys. ton