Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Bułgarski rynek orzechów

31 lipca 2015
W ostatnich latach mieliśmy do czynienia z rozwojem bułgarskiego rynku orzechów – tu zwłaszcza orzechów włoskich i migdałów. Tak szybki rozwój był możliwy miedzy innymi dzięki wsparciu unijnych funduszy przeznaczonych na zwiększenie produkcji i rozwój sektora.

Migdały uprawiane są obecnie na powierzchni około 1,6 tys. ha – dla porównania w roku 2007 było to zaledwie 0,5 tys. ha. Zbiory szacowane są w zależności od warunków pogodowych od 300 ton do nawet 1,0 tys. ton.

W sumie łączna powierzchnia upraw orzechów to w Bułgarii 8,95 tys. ha, a łączne spożycie orzechów w tym migdałów, orzechów laskowych, włoskich i pistacji szacuje się corocznie na około 4,0 tys. ton, w tym zdecydowany prym wiodą właśnie migdały z łącznym spożyciem na poziomie nawet 1,85 tys. ton

POWIĄZANE

Produkcja cukru w Republice Południowej Afryki w sezonie 2024/25 ma spaść o 3 pr...

Indeks cen żywności FAO w październiku 2024 r. wzrósł o 2% w porównaniu z wrześn...

Wśród najpopularniejszych gatunków października Kantar Polska wymienia jabłka, g...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę