22 października w Zespole Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Bogdańczowicach, odbyło się zakończenie kampanii pod hasłem „Tydzień dobrego chleba i zdrowego stylu życia”, promującej walory naturalnego chleba wypiekanego zgodnie z wiekową tradycją. W ramach przedsięwzięcia zorganizowano liczne zajęcia dla uczniów, pogadanki na temat zdrowego odżywiania i udziału chleba w codziennej diecie, własnoręczne wypieki różnych rodzajów pieczywa oraz bieg przełajowy dla uczniów i pedagogów.
W ostatnim dniu kampanii przygotowano konkurs kulinarny „Masters Zdrowego Jedzenia”, w czasie którego uczniowie przygotowywali trzy potrawy: zdrową kanapkę na drugie śniadanie, sałatkę oraz koktajl. Przewodniczącym jury oceniającego pracę dzieci był Pan Grzegorz Bialik, Z-ca Dyrektora Oddziału Terenowego ARR w Opolu. Nie zabrakło także konkursu plastycznego „Wszelkie mozoły zanim chleb trafi na stoły”, a zgłoszone prace plastyczne zaprezentowano w formie wystawy.
Dużym zainteresowaniem cieszyły się warsztaty dla najmłodszych „Jak przygotować zdrową kanapkę”. W trakcie wydarzenia można było skosztować naturalnego chleba żytniego na zakwasie, samodzielnie wypieczonego przez uczniów w trakcie zajęć praktycznych w szkole. Na stoiskach znalazły się także regionalne produkty takie jak masło, twaróg, miód, ogórki kiszone, a także smalec.
W tym uroczystym dniu do placówki oświatowej przybyli zaproszeni goście z Agencji Nieruchomości Rolnych, Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa, Inspekcji Sanitarno-Epidemiologicznej oraz KRUS. Oddział Terenowy Agencji Rynku Rolnego reprezentował Pan Grzegorz Bialik, który wręczył laureatom konkursów nagrody.