Do założenia kompostownika nikogo nie trzeba namawiać, każdy z nas wie, że jest to drogocenne i tanie źródło cennych związków organicznych. Jeśli będzie odpowiednio składowany i pielęgnowany nasza gleba stanie się przewiewna i pulchna, a rośliny otrzymają porządną dawkę próchnicy. Dlatego warto o niego zadbać, zapewnić odpowiedni poziom tlenu i wilgoci oraz regularnie sprawdzać jego stan, aby móc go jak najlepiej i najszybciej wykorzystać.
Proces kompostowania powinien odbywać się w odpowiednich warunkach. Miejsce, w jakim znajduje się nasz eko - nawóz powinno być zacienione i osłonięte od wiatru. Warto też mieszać ze sobą różnorodne odpady roślinne z domowymi tak, aby zapewnić właściwy stosunek węgla i azotu.
Optymalny poziom wilgoci i tlenu
Bardzo łatwo możemy sprawdzić czy w naszym kompoście jest właściwy poziom wody. W tym celu bierzemy do garści część nawozu, jeśli jest delikatnie miękki i zlepia się w bryłę oznacza to, że poziom wilgoci jest optymalny. W przypadku, w którym kruszy się należy go nawodnić - po prostu polać go wodą. Jeśli jednak po ściśnięciu wycieka z niego woda oznacza to, że nasz nawóz jest zbyt wilgotny.
„Kompost należy regularnie przerzucać w celu szybszego uzyskania ziemi kompostowej. Jedynie w obecności tlenu mogą zachodzić procesy rozkładu prowadzone przez mikroorganizmy glebowe. Przekopywanie spowoduje rozluźnienie, napowietrzenie i wymieszanie materiału dzięki czemu będziemy go mogli szybciej wykorzystać jako ekologiczny nawóz. Czynność tę wykonujemy za pomocą wideł przekładając górną warstwę na spód, a dolną na wierzch.” -
radzi Jarosław Soboń, ekspert marki GARDENA
Jak wygląda dojrzały kompost?
Czas dojrzewania kompostu zależy od składników z jakich go wytwarzamy oraz stopnia w jakim o niego dbamy. Gotowy do użycia nawóz wyróżnią się barwą, strukturą i zapachem. Ma kolor ciemnobrunatny, jednolitą strukturę (co oznacza, że nie widać w nim fragmentów roślin) oraz zapach świeżo zaoranej ziemi lub leśnej ściółki. Ponadto dojrzały kompost nie brudzi rąk.
Ekspert GARDENY radzi o czym warto pamiętać:
- Przede wszystkim zadbaj o siebie. Podczas zbierania odpadów na kompost wykorzystuj narzędzia, które nie obciążają Twoich pleców np. Gartenmobil – wózek ogrodowy na kółkach
- Dbaj o jakość. Nie wrzucaj do kompostownika chorych roślin i chwastów z nasionami
- Regularnie przerzucaj kompost (najlepiej co 2 miesiące) aby dostarczyć mu tlenu, pozwoli to na szybszy rozkład drobnoustrojów
- Kompost to nie śmietnik! Kompost powinien składać się z resztek roślin oraz organicznych odpadów z gospodarstwa domowego. Do kompostowania nie nadają się: skórki owoców cytrusowych, kości, popiół z węgla, zadrukowany papier
- Prawidłowo założony i pielęgnowany kompost będzie dojrzewał od 6 do 12 miesięcy. Potrzebna więc będzie cierpliwość
- Przed zimą warto pamiętać o ochronie naszego kompostu, aby zapewnić mu optymalną temperaturę. W tym celu najlepiej przykryć go warstwą izolującą składającą się ze słomy, liści czy siana.
***
GARDENA jest częścią Husqvarna Group, największego na świecie producenta wysokiej klasy urządzeń mechanicznych przeznaczonych do pielęgnacji zieleni. GARDENA jest marką przeznaczoną dla ogrodników pasjonatów. Oferuje szeroką gamę produktów służących do pielęgnacji ogrodu, takich jak: systemy nawadniania, narzędzia do pielęgnacji trawników, drzew i krzewów. Produkty i rozwiązania marki GARDENA są dostępne w wiodących sklepach detalicznych, głównie w Europie. Więcej informacji dostępnych jest na stronie: www.gardena.pl. 6186304
1