aaaaaaaaaaaJOHN_DEERE1

Zakończono prace nad prototypem systemu dla identyfikowania żywności

26 lutego 2021
Zakończono prace nad prototypem systemu dla identyfikowania żywności

KOWR i GovTech Polska podsumowali cykl warsztatów realizowanych w ramach pilotażowego projektu roboczo nazwanego Paszportyzacja Polskiej Żywności. W efekcie pracy przedstawicieli łańcucha dostaw i podmiotów administracji publicznej sprawującej nadzór nad bezpieczeństwem i jakością żywności, a także przy wsparciu jednostek naukowo-badawczych powstał pierwszy w Polsce prototyp innowacyjnego systemu informatycznego pozwalającego na identyfikowanie żywności na kluczowych etapach jej produkcji i dystrybucji.

Zmiany w zarządzaniu bezpieczeństwem i jakością produktów rolno-spożywczych są nieuniknione. Przetwórcy, dostawcy żywności oraz sieci zajmujące się handlem spożywczym coraz częściej decydują się na testowanie nowych rozwiązań zarówno ze względu na możliwość zwiększenia skuteczności, jak i przejrzystości działania łańcucha dostaw. Również mali i średni producenci rolni potrzebują dostępu do najnowszych nowinek technologicznych na równych zasadach jak duże podmioty.

Zainicjowany pilotażowy projekt Paszportyzacja polskiej żywności wpisuje się w światowy trend, zmierzający do zapewnienia wiarygodniej informacji o produkcie żywnościowym, ze szczególnym uwzględnieniem pochodzenia, jakości oraz zabiegów, jakim został ten produkt poddany.

Warsztaty przeprowadzone od września 2020 roku do lutego 2021 roku przez GovTech Polska i KOWR doprowadziły do wykreowania konceptu prototypu innowacyjnego systemu identyfikowania i śledzenia żywności w łańcuchu dostaw.

Podczas warsztatu podsumowującego dokonano zatwierdzenia jego formy, która zapewni szereg funkcjonalności umożliwiających monitorowanie żywności przy uwzględnieniu potrzeb wszystkich interesariuszy projektu. Ważnym elementem spotkania było także omówienie i wskazanie kryteriów oraz ram organizacyjnych, technologicznych i procesowych niezbędnych do przeprowadzenia pilotaży systemu na rynku ziemniaka, rynku wołowiny i rynku wieprzowiny.

Następnym planowanym krokiem w ramach projektu roboczo nazwanego Paszportyzacja Polskiej Żywności jest przeprowadzenie wstępnych konsultacji rynkowych.

W warsztacie udział wzięli przedstawiciele:

  • Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi
  • Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa
  • Głównego Inspektoratu Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych
  • Głównego Inspektoratu Ochrony Roślin i Nasiennictwa
  • Głównego Inspektoratu Sanitarnego
  • Głównego Inspektoratu Transportu Drogowego
  • Głównego Inspektoratu Weterynarii
  • Polskiego Zrzeszenia Producentów Bydła Mięsnego
  • Unii Producentów i Pracodawców Przemysłu Mięsnego
  • Polskiej Federacji Hodowców Bydła i Producentów Mleka
  • Polskiego Związku Hodowców i Producentów Bydła Mięsnego
  • Polskiej Federacji Hodowców Bydła i Producentów Mleka
  • Polskiej Federacji Ziemniaka
  • Pomorsko Mazurskiej Hodowli Ziemniaka Sp. z o.o. z/s w Strzekęcinie
  • Gospodarstwa Rolnego Jazdon
  • Agraimpex Sp. z o.o.
  • IDFS Sp. z o. o.
  • Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego
  • Instytutu Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego im. prof. Wacława Dąbrowskiego
  • Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - PIB

 

 

 

KOWR


POWIĄZANE

Zmiana pozycji rolnictwa strategicznym atutem Europy!   Ponieważ Unia Europejska...

Jak pinformował na Sławomir Homaja z NSZZZ RI Solidarność, do tej pory w dopłaci...

Belgijski organ ds. zdrowia popiera nowe zasady edycji genów, inna jest opinia f...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę