Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Zakończono prace nad prototypem systemu dla identyfikowania żywności

26 lutego 2021
Zakończono prace nad prototypem systemu dla identyfikowania żywności

KOWR i GovTech Polska podsumowali cykl warsztatów realizowanych w ramach pilotażowego projektu roboczo nazwanego Paszportyzacja Polskiej Żywności. W efekcie pracy przedstawicieli łańcucha dostaw i podmiotów administracji publicznej sprawującej nadzór nad bezpieczeństwem i jakością żywności, a także przy wsparciu jednostek naukowo-badawczych powstał pierwszy w Polsce prototyp innowacyjnego systemu informatycznego pozwalającego na identyfikowanie żywności na kluczowych etapach jej produkcji i dystrybucji.

Zmiany w zarządzaniu bezpieczeństwem i jakością produktów rolno-spożywczych są nieuniknione. Przetwórcy, dostawcy żywności oraz sieci zajmujące się handlem spożywczym coraz częściej decydują się na testowanie nowych rozwiązań zarówno ze względu na możliwość zwiększenia skuteczności, jak i przejrzystości działania łańcucha dostaw. Również mali i średni producenci rolni potrzebują dostępu do najnowszych nowinek technologicznych na równych zasadach jak duże podmioty.

Zainicjowany pilotażowy projekt Paszportyzacja polskiej żywności wpisuje się w światowy trend, zmierzający do zapewnienia wiarygodniej informacji o produkcie żywnościowym, ze szczególnym uwzględnieniem pochodzenia, jakości oraz zabiegów, jakim został ten produkt poddany.

Warsztaty przeprowadzone od września 2020 roku do lutego 2021 roku przez GovTech Polska i KOWR doprowadziły do wykreowania konceptu prototypu innowacyjnego systemu identyfikowania i śledzenia żywności w łańcuchu dostaw.

Podczas warsztatu podsumowującego dokonano zatwierdzenia jego formy, która zapewni szereg funkcjonalności umożliwiających monitorowanie żywności przy uwzględnieniu potrzeb wszystkich interesariuszy projektu. Ważnym elementem spotkania było także omówienie i wskazanie kryteriów oraz ram organizacyjnych, technologicznych i procesowych niezbędnych do przeprowadzenia pilotaży systemu na rynku ziemniaka, rynku wołowiny i rynku wieprzowiny.

Następnym planowanym krokiem w ramach projektu roboczo nazwanego Paszportyzacja Polskiej Żywności jest przeprowadzenie wstępnych konsultacji rynkowych.

W warsztacie udział wzięli przedstawiciele:

  • Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi
  • Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa
  • Głównego Inspektoratu Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych
  • Głównego Inspektoratu Ochrony Roślin i Nasiennictwa
  • Głównego Inspektoratu Sanitarnego
  • Głównego Inspektoratu Transportu Drogowego
  • Głównego Inspektoratu Weterynarii
  • Polskiego Zrzeszenia Producentów Bydła Mięsnego
  • Unii Producentów i Pracodawców Przemysłu Mięsnego
  • Polskiej Federacji Hodowców Bydła i Producentów Mleka
  • Polskiego Związku Hodowców i Producentów Bydła Mięsnego
  • Polskiej Federacji Hodowców Bydła i Producentów Mleka
  • Polskiej Federacji Ziemniaka
  • Pomorsko Mazurskiej Hodowli Ziemniaka Sp. z o.o. z/s w Strzekęcinie
  • Gospodarstwa Rolnego Jazdon
  • Agraimpex Sp. z o.o.
  • IDFS Sp. z o. o.
  • Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego
  • Instytutu Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego im. prof. Wacława Dąbrowskiego
  • Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - PIB

 

 

 

KOWR


POWIĄZANE

Główny Inspektorat Sanitarny wydaje coraz więcej ostrzeżeń publicznych dotyczący...

Wielu z nas zastanawia się nad tym, co mogą zrobić w swoim wolnym czasie, by móc...

Współczesny, dynamiczny świat z jednej strony ma wiele zalet, bo z roku na rok k...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę