Ptak_Waw_CTR_2024

Rozmawialiśmy ze Stanisławem Jamiołkowskim, prezesem Monieckiej Spółdzielni Mleczarskiej

31 grudnia 2006


Jakie miejsce na mleczarskiej mapie Polski zajmują MSM Mońki?

Stanisław Jamiołkowski: - Nasza Spółdzielnia od lat jest w czołówce najbardziej dynamicznie rozwijających się firm branży mleczarskiej. Powstała 1 maja 1972 roku z połączenia Okręgowej Spółdzielni Mleczarskiej w Dolistowie i Okręgowej Spółdzielni Mleczarskiej w Krypnie. Specjalizujemy się w produkcji serów dojrzewających typu holenderskiego i szwajcarskiego, masła extra i miksów tłuszczowych, oraz wyrobów proszkowanych: serwatki w proszku i odtłuszczonego mleka w proszku. Nasze wyroby powstają z mleka pochodzącego z najczystszych ekologicznie terenów Polski: Biebrzańskiego Parku Narodowego Narwiańskiego Parku Krajobrazowego ,Parku Krajobrazowego Puszczy Knyszyńskiej .



Jak w ostatnich latach rozwija się zakład?

Stanisław Jamiołkowski: - Od lat modernizujemy nasz zakład i wciąż mamy nowe pomysły na jego udoskonalanie. W 2006 roku dokończyliśmy naszą serownię, która może przerabiać na sery twarde pół miliona litrów mleka w ciągu doby. Rozpoczęliśmy również niezwykle ważną dla spółdzielni inwestycję, budowę drugiej części proszkowni serwatki przeznaczonej pod produkcje białek serwatkowych i proszku permaetowego. Będzie to druga tego typu linia w Europie.



Jakie znaczenie dla firmy miało przystąpienie Polski do UE? Jak przełożyło się to eksport Państwa wyrobów?

Stanisław Jamiołkowski: - Przystąpienie Polski do Unii Europejskiej pomogło nam w szybszym czasie zmodernizować i unowocześnić zakład. Zdołaliśmy do maksimum wykorzystać unijne fundusze pomocowe. Jednak w 2006 roku dużym utrudnieniem był zbyt niski kurs euro w stosunku do złotówki co czyniło export mało opłacalnym. Wprawdzie eksportujemy niewiele ponad 20 procent produkcji, ale niewątpliwie ceny eksportu maja wpływ na wysokość cen na rynku krajowym, który jest dla nas najważniejszy.



Z iloma rolnikami współpracują MSM Mońki i jakiego wsparcia udziela zakład Producentom aby osiągali jak najlepsze wyniki?

Stanisław Jamiołkowski: - Mamy ok. 2400 dostawców, w tym ok. 1000 zbiornikowców, których nadal nam systematycznie przybywa. Prowadzimy szereg działań wspierających naszych Producentów. Spółdzielnia udziela pożyczek dostawcom, którzy inwestują we własne gospodarstwa. Mamy podpisane umowy z firmami zajmującą się sprowadzaniem materiału hodowlanego z Niemiec, do tej pory do naszych dostawców trafiło 1500 jałówek, dzięki którym wydajność gospodarstw znacznie wzrosła.
Pomagamy rolnikom przy składaniu wniosków do ARR, w celu uzyskania kwot mlecznych z rezerwy krajowej. Prowadzimy doradztwo żywieniowo-hodowlane. Dokonujemy kontroli gospodarstw, pomagamy dobrą fachową radą. Zaopatrujemy rolników w pasze, oraz środki potrzebne do produkcji. Służymy rolnikom w każdej chwili pomocą i radą, przez co osiągają wysokie wyniki w produkcji mleka, co pozwala rozwijać się ich gospodarstwom, jak również przedkłada się na sukces spółdzielni.
Stała współpraca z dostawcami mleka doprowadziła do podniesienia jakości pozyskiwanego surowca. Obecnie 97 % mleka skupowana jest w klasie ekstra i to właśnie, w połączeniu najnowocześniejszą technologią, pozwala uzyskiwać znakomitą jakość wyrobów.



Jakie wyroby obecnie oferuje MSM Mońki, które z nich są wizytówką firmy i gdzie najczęściej można je kupować?

Stanisław Jamiołkowski: - W ofercie MSM Mońki znaleźć można Sery dojrzewające typu holenderskiego takie jak: Gouda, Mini Gouda, Edamski, Morski, Podlaski, Łowicki, Zamojski, Milenijny, i Sery typu szwajcarskiego: Aldamer, Nadbiebrzański, Moniecki i Rywal.
Sztandarowym naszym produktem jest Ser Gouda w segmencie serów holenderskich, a najmocniejszą marką w serach szwajcarskich jest Ser Aldamer.
Większość produkcji jest sprzedawana dużym hurtownikom na terenie całego kraju, jak też drobnym odbiorcom detalicznym i na rynek lokalny.
Część wyrobów trafia również na rynek Unii Europejskiej, także do Rosji, mamy tam stałych odbiorców, z którymi współpracujemy od lat.



Jakie są najbliższe plany rozwoju firmy?

Stanisław Jamiołkowski: - Dalszy rozwój spółdzielni w roku 2007 i latach następnych będzie koncentrował się głównie na optymalnym zagospodarowaniem surowca i podniesieniem konkurencyjności naszych wyrobów. W sferze skupu mleka: zależy nam na zapewnieniu stabilnych standardów sanitarno – weterynaryjnych, a także rzetelnej i obiektywnej ocena surowca, W sferze produkcji, chcemy jeszcze bardziej wyjść naprzeciw oczekiwaniom konsumentów, w związku z tym planujemy przystąpić do konfekcjonowania galanterii serowej. A w najbliższej przyszłości kończymy budowę i montaż linii do produkcji białek serwatkowych. Podsumowując można powiedzieć, że warunkiem sukcesu naszej firmy jej rozwoju i ugruntowania pozycji rynkowej jest zdobycie uznania konsumentów. Aby być rzetelnym, wiarygodnym partnerem musimy zapewnić i utrzymać najwyższy poziom jakości naszych produktów. Dlatego posiadamy wdrożony System Zarządzania Jakością zgodny z normą ISO 9001 : 2000, a także Zakładowy Kodeks Dobrej Praktyki Produkcyjnej / Dobrej Praktyki Higienicznej GMP/GHP oraz System HACCP.



Czego Pan chciałby życzyć odbiorcom Państwa produktów, wszystkim współpracownikom i pracownikom MSM Mońki w nowym 2007r?

Stanisław Jamiołkowski: - Chciałbym życzyć wszystkim rolnikom dostarczającym mleko do Monieckiej Spółdzielni Mleczarskiej, pracownikom MSM oraz nabywcom naszych produktów szczęśliwego, mlekiem i miodem płynącego Nowego Roku.


POWIĄZANE

Prezydencka para żegnała się z rolnikami podczas ostatnich, 10-tych już Dożynek ...

Zbigniew Kalinowski, prezes Okręgowej Spółdzielni Mleczarskiej w Piątnicy, otrzy...

Największy polski ubezpieczyciel jest już przygotowany do szybkiej obsługi szkód...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę