Co to jest „Produkcja Integrowana” ?
Jarosław Wojciechowski: Integrowana Produkcja to nowoczesny kierunek w rolnictwie. Jest to opłacalna produkcja wysokiej jakości owoców i warzyw dająca pierwszeństwo ekologicznym metodom uprawy przy minimalizacji niepożądanych efektów stosowania agrochemikaliów (nawozów, środków ochrony roślin) mając w szczególności na uwadze zdrowie ludzi i ochronę środowiska.
Ten typ produkcji rolniczej integruje czyli łączy wybrane elementy rolnictwa uprzemysłowionego i ekologicznego, wszystkie zabiegi uprawowe i pielęgnacyjne są ze sobą zharmonizowane. Metoda wymaga stałego dokształcania się przez producentów oraz prowadzenia ciągłych obserwacji i lustracji. Owoce i warzywa z upraw objętych integrowaną produkcją są badane laboratoryjnie pod kątem obecności pestycydów, azotanów i metali ciężkich.
Podstawowe zasady obowiązujące w Integrowanej Produkcji to:
Kiedy produkcję uznajemy za integrowaną ?
Jarosław Wojciechowski: Prowadzenie Integrowanej Produkcji wymaga spełnienia wielu warunków. Podstawowym jest uzyskanie odpowiedniego certyfikatu (wniosek o wydanie certyfikatu składa się do Wojewódzkiego Inspektora Ochrony Roślin i Nasiennictwa). Aby produkować zgodnie z zasadami Integrowanej Produkcji i otrzymać certyfikat, trzeba posiadać bardzo szeroką wiedzę z zakresu sadownictwa i warzywnictwa, znać dokładnie swoje uprawy, ukończyć specjalistyczny kurs i prowadzić plantacje zgodnie z wymogami IPO (produkcja zgodna z metodyką szczegółową dla określonego gatunku oraz prowadzenie na bieżąco notatnika Integrowanej Produkcji). Kontrole i wydawanie certyfikatów prowadzić będzie Inspekcja Ochrony Roślin i Nasiennictwa (przepisy prawne dotyczące IP reguluje ustawa o ochronie roślin z dnia 18 grudnia 2003 r. oraz rozporządzenie MRiRW z dnia 26 lipca 2004r. ).
Jeżeli kontrole nie wykazały nieprawidłowości oraz w analizowanych płodach nie stwierdzono przekroczeń dopuszczalnych poziomów pozostałości środków ochrony oraz azotanów i metali ciężkich producent otrzymuje certyfikat Integrowanej Produkcji
Jakie parametry powinny spełniać środki ochrony roślin stosowane w Produkcji Integrowanej ?
Jarosław Wojciechowski: Nie zawsze profilaktyka pozwala na wyeliminowanie lub duże ograniczenie występowania chorób i szkodników na plantacji, w niektórych przypadkach zapobieganie stratom jest możliwe tylko przez właściwą ochronę chemiczną. Należy podkreślić, że chemiczne zwalczanie organizmów szkodliwych należy prowadzić dopiero wtedy, gdy ich nasilenie przekroczy przyjęte progi szkodliwości.
W celu uzyskania wysokich i wysokiej jakości plonów, do stosowania w Integrowanej Produkcji dopuszczalne jest stosowanie selektywnych lub wybranych częściowo selektywnych środków ochrony roślin (wykazy środków dołączone są do metodyk dla poszczególnych gatunków).
Muszą one posiadać następujące cechy:
W każdym przypadku środki ochrony roślin należy stosować zgodnie z etykietą-instrukcją stosowania, ściśle z podanymi w niej zaleceniami oraz w taki sposób, aby nie dopuścić do zagrożenia zdrowia człowieka, zwierząt lub środowiska.
Wiele z produktów Organiki-Azot SA z Jaworzna spełnia surowe wymagania stawiane przed środkami ochony dopuszczonymi do stosowania w Integrowanej Produkcji.
W wykazie środków dołączonych do metodyki ochrony jabłoni znalazły się:
Miedzian 50 WP/WG, Miedzian Extra 350 SC, Kaptan zaw. 50 WP, Sadoplon 75 WP, Owadofos 540 EC, Perzocyd 280 SL.
W wykazie środków dołączonych do metodyki ochrony truskawki znalazły się:
Sadoplon 75 WP, Stoper 500 SC, Owadofos 540 EC, Saherb 232 EC, Perzodyd 100 SL i 280 SL.
Jednym z preparatów dopuszczonych do stosowania w Integrowanej Produkcji truskawek jest SAHERB 232 EC - środek do zwalczania chwastów dwuliściennych w uprawie truskawek. Jedyny herbicyd zarejestrowany w uprawie truskawek o tak dużym spektrum zwalczanych chwastów dwuliściennych. Środek ten zawiera cztery substancje aktywne wzajemnie się uzupełniające, skutecznie zwalczające chwasty w fazie siewek są to : etofumesat , fenmedifam, desmedifam i trifluralina. Działają one następująco:
ETOFUMESAT pobierany jest przez korzenie i łodyżki kiełkujących roślin. Przemieszcza się tylko w jednym kierunku – od korzeni do liści. Mechanizm działania polega na hamowaniu podziałów komórkowych oraz metabolizmu tłuszczów. Powoduje zahamowanie wzrostu stożków wzrostu oraz ograniczenie tworzenia się wosków na powierzchni liści. F ENMEDIFAM i DESMEDIFAM wnikają do tkanek poprzez liście hamując proces fotosyntezy. Najskuteczniej działają na chwasty od fazy liścieni do fazy 2 liści. TRIFLURALINA przenika do roślin głównie przez korzenie. Powoduje uszkodzenia chloroplastów prowadząc w konsekwencji do zahamowania fotosyntezy, uszkodzenia kiełków w nasionach, a przede wszystkim wspomaga działanie tych trzech substancji wymienionych powyżej.
Żaden z preparatów nie jest tak skuteczny w uprawie truskawek do zwalczania chwastów powschodowo jak SAHERB 232 EC.
Jest zarejestrowany w dwóch dawkach :
Plantacje owocujące i nowo sadzone. Zabiegi wykonywać metodą dawek dzielonych:
Na plantacjach owocujących środek stosować przed kwitnieniem truskawek lub po zbiorze owoców.
Jeszcze można sobie zadać jedno pytanie, które dawki preparatu zastosować: obie zarejestrowane dawki są skuteczne, ale wszystko zależy od gleby, zachwaszczenia, wielkości chwastów jak również pogody w okresie stosowania preparatu.
Należy wspomnieć o ekonomicznym aspekcie tego produktu. Jego cena jest wyjątkowo korzystna w porównaiu do cen innych środków stosowanych w tym segmencie.
PODSUMOWUJĄC preparat SAHERB 232 EC jest bezpieczny dla środowiska, bardzo skuteczny w działaniu, nie zostawia pozostałości w roślinie i glebie, jest bezpieczny dla organizmów pożytecznych czyli spełnia wszystkie wymagania Integrowanej Produkcji Owoców.
Dziękuję za rozmowę