Eksport węgierskiego wina znacznie wzrósł w pierwszej połowie roku zarówno pod względem ilości, jak i wartości – poinformował we wtorek dziennik „Magyar Idoek”, powołując się na Centralny Urząd Statystyczny (KSH).
Ilość wina wyeksportowanego w tym czasie wzrosła o 79 proc. – do prawie 501 tys. hektolitrów, zaś wartość o 47 proc. – do 13 mld ft (ponad 40 mln euro). Są to dane nie obejmujące szampana i wina musującego.
Zdecydowaną większość, bo 71 proc. wina sprzedawanego za granicą stanowiły trunki lane, których eksport zarówno pod względem ilości, jak i wartości wzrósł ponaddwukrotnie: do 360 tys. hektolitrów i 6,5 mld ft (20 mln). Sprzedawano je głownie do Słowacji, Niemiec i Czech.
Wina butelkowane zanotowały natomiast wzrost odpowiednio o 21 i 17 proc. Były eksportowane głównie do Czech, Słowacji i Polski.
Według raportu Rolnego Instytutu Badawczego na rynku międzynarodowym nadal najpopularniejsze są węgierskie wina białe – w badanym okresie przypadało na nie 82 proc. eksportu.
Na Węgrzech istnieją 22 okręgi winiarskie. Najsłynniejsze to tokajski oraz egerski na północnym wschodzie kraju. W tym ostatnim produkowane jest czerwone wino „Egri bikaver”.
Według danych KSH, w 2016 r. wyprodukowano na Węgrzech ponad 3 mln hektolitrów wina. W 2017 r. eksport wyniósł 618 tys. hektolitrów.
Małgorzata Wyrzykowska (PAP)