Wysokość i jakość plonów jest uzależniona od żyzności gleby, na którą składają się: minerały, woda, powietrze, materia organiczna, życie biologiczne. Ale ważne jest jakie są zawartości poszczególnych składników (idealna gleba to:odpowiednio:45%, 25%, 25%, 5%). Niestety większość gleb w Polsce to gleby zbyt lekkie lub zbyt zbite, z niedostateczna ilością materii organicznej (1-2%). Oprócz składu w glebie ważny jest również jej odczyn (wg GUS w Polsce 12% gleb posiada odczyn bardzo kwaśny, 25% – kwaśny, a 35% odczyn lekko kwaśny.
Na zakwaszenie gleb wpływa wiele czynników: klimat, rodzaj skały macierzystej oraz działalność rolnicza i przemysłowa człowieka. Ponad 90% gleb w Polsce została wytworzona z kwaśnych skał naniesionych przez lodowce.
Wymagania roślin uprawnych co prawda różnią się w zależności od gatunku, ale większość z nich preferuje odczyn w przedziale od 5,6-7,0 pH, co oznacza że w większości przypadków konieczne będzie wapnowanie gleby. Niektóre uprawy roślin bardzo silnie negatywnie reagują na zbyt niskie pH gleby. Do takich upraw należy uprawa kukurydzy, pszenicy, rzepaku, kapusty pastewnej i białej, cebuli, szpinaku, selera, sałaty, wiśni, czereśni i śliwy. Dla tych upraw optymalne pH to 6,0-7,5.
Aby zapewnić optymalny odczyn gleby, odpowiednią strukturę oraz zasobność w materię organiczną konieczne jest regularne wapnowanie gleby. Wapno granulowane wpływa korzystnie na poprawę jakości gleby oraz polepsza jej właściwości fizjochemiczne. Przyczynia się do zwiększenia dostępności dla roślin wielu składników pokarmowych oraz rozwój korzystnej mikroflory glebowej.
Regulacja odczynu gleby korzystnie oddziałuje na rozwój pożytecznych bakterii a dzięki ich działalności zapewniona jest dostępność składników pokarmowych dla roślin, a tym samym pozytywnie oddziaływanie na wielkość i jakość uzyskanego plonu.
Do wapnowania gleb najlepiej wybierać węglanowe wapno granulowane pochodzące ze skał wapiennych o jak najwyższej reaktywności (95-100%) oraz o wysokiej zawartości wapna (45-50% w przeliczeniu na CaO). Takim wapnem jest wapno granulowane bi calc+ firmy Agrarius. Do wapnowania gleby należy unikać używania wapna tlenkowego, ponieważ pomimo że bardzo szybko działa i czyści pole z patogenów (np.: kiły kapustowatych) to niestety nieodwracalnie niszczy również życie biologiczne w glebie (pożyteczne mikroorganizmy, niepatogenne grzyby i małe zwierzęta), które odpowiada za rozkład materii organicznej, udostępnianie składników odżywczych.
W przypadku upraw rolniczych i sadowniczych wapno granulowane może być stosowane przez cały sezon wegetacyjny roślin, tak by na bieżąco uwalniać niezbędne glebie składniki. Najlepsze efekty stosowania będą widoczne wapnując glebę późną jesienią na resztki pożniwne przy dodatnich temperaturach. Gleba na wiosnę, po okresie zimowym będzie dzięki temu mogła szybciej się zregenerować co przyczyni się do znacznie lepszego zaopatrzenia roślin w niezbędne składniki odżywcze zalegające w glebie.