Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

W SGGW powstanie Centrum Badawczo-Rozwojowe Żywności i Żywienia

10 stycznia 2018
W SGGW powstanie Centrum Badawczo-Rozwojowe Żywności i Żywienia

W Szkole Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie powstanie nowoczesne Centrum Badawczo-Rozwojowe Żywności i Żywienia. Uczelnia na ten cel otrzyma dofinansowanie w wysokości 33 mln zł z regionalnego programu operacyjnego Mazowsza.

SGGW chce wybudować nowoczesne Centrum Badawczo-Rozwojowe Żywności i Żywienia, w którym mają być prowadzone innowacyjne badania nad żywnością i metodami jej wytwarzania. Planowany koszt inwestycji wynosi ponad 42 mln zł, z tego 33 mln zł pochodzić będzie z Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Mazowieckiego na lata 2014-2020 - poinformował Urząd Marszałkowski Województwa Mazowieckiego.

Uczelnia większość środków chce przeznaczyć na zakup nowoczesnej aparatury badawczej, drobnego sprzętu laboratoryjnego, ale też niezbędnego sprzętu komputerowego i specjalistycznego oprogramowania. Dofinansowanie pomoże także w dostosowaniu budynku do potrzeb działalności centrum, m.in. modernizacji wentylacji, dostosowaniu instalacji wodno-kanalizacyjnej do nowej aparatury.

Specjalistyczny sprzęt uzupełni zaplecze naukowe wydziałów zaangażowanych w realizację prac nad bezpieczną żywnością – Wydziału Nauk o Żywności oraz Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji.

Zdaniem rektora SGGW, prof. Wiesława Bielawskiego, głównym celem tej inwestycji jest zbliżenie nauki do gospodarki. Jak zauważył, mówi się o tym, że transfer wiedzy w Polsce kuleje, dlatego rząd stawia na innowacyjność. SGGW ma właśnie stać się takim centrum, które będzie wsparciem dla biznesu w opracowywaniu i wdrażaniu innowacyjnych produktów i usług na rynku rolno-spożywczym. Chodzi o produkcję żywności, która wytwarza jak najmniej produktów ubocznych, zużywa jak najmniej energii i wody.

Będą to badania mające na celu produkcję bezpiecznej żywności o wysokiej jakości, zwiększanie efektywności produkcji, a także wzrost konkurencyjności polskiej żywności. Wsparcie obejmie głównie prace na rzecz rozwoju rynku mięsa, mleka i produktów mlecznych, przetwórstwa warzyw i owoców, żywności prozdrowotnej, koncentratów spożywczych i sektora napojów.

 

Anna Wysoczańska (PAP)


POWIĄZANE

Uprawa soi przy wsparciu technologii – ciekawy kierunek dla polskich rolników Ar...

Najnowsze dane GUS pokazały zaskakująco wręcz dobre dane na temat aktywności dew...

Świadczenie 500 plus, a od początku 2024 roku podwyższone do 800 plus, wypłacane...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę