aaaaaaaaaaaJOHN_DEERE1

W Korei trwa 3. światowa konferencja dot. oporności na środki przeciwdrobnoustrojowe

13 września 2023
W Korei trwa 3. światowa konferencja dot. oporności na środki przeciwdrobnoustrojowe

Oporność na środki przeciwdrobnoustrojowe (AMR) jest głównym globalnym zagrożeniem, które budzi coraz większe obawy dla zdrowia ludzi i zwierząt. Ma to również konsekwencje zarówno dla bezpieczeństwa żywności, jak i dla dobrobytu ekonomicznego milionów gospodarstw rolnych. Żywność odgrywa ważną rolę w rozwoju i rozprzestrzenianiu się oporności na środki przeciwdrobnoustrojowe.

Wśród bieżących inicjatyw mających na celu rozwiązanie tego problemu znajduje się Ministerstwo Bezpieczeństwa Żywności i Leków ( MFDS) Republiki Korei jest gospodarzem 3. Światowej Konferencji na temat oporności na środki przeciwdrobnoustrojowe przenoszone przez żywność w dniach 12 i 13 września 2023 r. Konferencja będzie również transmitowana w internecie na YouTube dla wszystkich członków i obserwatorów Kodeksu , a także ogółu odbiorców .

MFDS przewodzi tej inicjatywie na całym świecie od chwili powołania konferencji we wrześniu 2021 r . Głównym celem konferencji jest wsparcie wdrażania tekstów Kodeksu dotyczących oporności na środki przeciwdrobnoustrojowe, przyjętych przez Komisję Kodeksu Żywnościowego w 2021 r.

Tegoroczny temat „ Podejście oparte na jednym zdrowiu i wysiłki na rzecz zwalczania oporności na środki przeciwdrobnoustrojowe ” odzwierciedla znaczenie podejścia wielostronnego do zwalczania oporności na środki przeciwdrobnoustrojowe . Wydarzenie ma służyć jako forum skupiające wszystkie odpowiednie sektory w całym systemie rolno-spożywczym : podmioty działające na rynku spożywczym , środowisko akademickie, organy regulacyjne , organy rządowe i organizacje międzynarodowe . Jednym z oczekiwanych rezultatów jest m.in. utworzenie globalnej platformy wdrażania tekstów związanych z Kodeksem AMR.

Tematami dyskusji będą:

wspólne wysiłki organizacji międzynarodowych w ramach podejścia „Jedno zdrowie ” mające na celu zwalczanie oporności na środki przeciwdrobnoustrojowe ;

- obecny stan i przyszłe możliwości kontrolowania oporności na środki przeciwdrobnoustrojowe w żywności, zdrowiu człowieka i środowisku ; I

- najnowocześniejsze technologie zaprojektowane z myślą o ograniczaniu i monitorowaniu oporności na środki przeciwdrobnoustrojowe .

FAO przedstawi podejścia i wyniki niektórych swoich prac we wspieraniu krajów o niskich i średnich dochodach w ich wysiłkach na rzecz rozwiązania problemu oporności na środki przeciwdrobnoustrojowe w oparciu o zalecenia Kodeksu. Działania te były wspierane przez rząd Korei w ramach projektu ACT .

 

Co to jest Oporność na środki przeciwdrobnoustrojowe

Oporność na środki przeciwdrobnoustrojowe (AMR) jest głównym globalnym zagrożeniem, które budzi coraz większe obawy dla zdrowia ludzi i zwierząt. Ma to również konsekwencje zarówno dla bezpieczeństwa żywności, jak i dla dobrobytu ekonomicznego milionów gospodarstw rolnych.

Żywność odgrywa ważną rolę w rozwoju i rozprzestrzenianiu się oporności na środki przeciwdrobnoustrojowe. Obecność mikroorganizmów AMR w systemach produkcji rolnej i łańcuchach pokarmowych stanowi potencjalną drogę narażenia dla każdego. Dobre praktyki higieniczne w rolnictwie, mające zasadnicze znaczenie dla zapewnienia bezpieczeństwa żywności, są również kluczem do rozwiązania problemu oporności na środki przeciwdrobnoustrojowe.

 

Rola Kodeksu w oporności na środki przeciwdrobnoustrojowe
Mikroorganizmy (bakterie, pasożyty, wirusy i grzyby) w żywności stanowią potencjalne zagrożenie dla bezpieczeństwa żywności. Związek stosowania środków przeciwdrobnoustrojowych (środków, które mogą zabijać mikroorganizmy lub powstrzymywać ich rozwój) u zwierząt, od których lub z których pozyskuje się żywność, a pojawianiem się opornych mikroorganizmów w łańcuchu pokarmowym budzi obawy i był przedmiotem licznych konsultacji krajowych i międzynarodowych.

Stopień, w jakim stosowanie środków przeciwdrobnoustrojowych u zwierząt przeznaczonych do spożycia przez zwierzęta (w tym w akwakulturze), ogrodnictwie lub u ludzi przyczynia się do powstania mikroorganizmów opornych na środki przeciwdrobnoustrojowe u ludzi, jest różny w zależności od różnych mikroorganizmów i różnych regionów.

Kiedy ludzie spożywają zawarte w żywności mikroorganizmy oporne na środki przeciwdrobnoustrojowe, niektóre gatunki mikroorganizmów mogą powodować choroby. Te i inne gatunki mogą również służyć jako źródło przenośnych determinantów oporności dla innych mikroorganizmów, w tym ludzkich patogenów.

Uznając potrzebę bardziej ogólnego i wielodyscyplinarnego reagowania na oporność na środki przeciwdrobnoustrojowe, w 2006 r. Codex powołał pierwszą grupę zadaniową ds. oporności na środki przeciwdrobnoustrojowe w celu opracowania opartych na podstawach naukowych wytycznych dotyczących oceny i zarządzania ryzykiem dla zdrowia ludzkiego związanym z obecnością w żywności i paszy (w tym akwakultury) oraz przenoszenia przez żywność i paszę mikroorganizmów opornych na środki przeciwdrobnoustrojowe. Druga grupa zadaniowa, utworzona niedawno w odpowiedzi na zwiększone zainteresowanie świata poważnym zagrożeniem, jakie stanowi oporność na środki przeciwdrobnoustrojowe dla zdrowia publicznego, opracuje wytyczne oparte na podstawach naukowych, aby umożliwić spójne zarządzanie opornością na środki przeciwdrobnoustrojowe w całym łańcuchu żywnościowym.

Inne teksty Kodeksu dotyczące leków weterynaryjnych i ich pozostałości, higieny żywności i pasz dla zwierząt również przyczyniają się do zwalczania oporności na środki przeciwdrobnoustrojowe, zapobiegając rozwojowi i minimalizując przenoszenie oporności na środki przeciwdrobnoustrojowe w łańcuchu żywnościowym.


Co to jest CODEX ALIMENTARIUS czyli Kodeks Żywnościowy - to bezpieczna, dobra żywność dla każdego i wszędzie.

Międzynarodowy handel żywnością istnieje od tysięcy lat, ale do niedawna żywność była produkowana, sprzedawana i konsumowana głównie lokalnie. W ciągu ostatniego stulecia ilość żywności będącej przedmiotem międzynarodowego handlu wzrosła wykładniczo, a obecnie po całym świecie podróżuje ilość i różnorodność żywności, która nigdy wcześniej nie była możliwa.

Międzynarodowe standardy żywnościowe
Międzynarodowe standardy, wytyczne i kodeksy postępowania dotyczące żywności CODEX ALIMENTARIUS przyczyniają się do bezpieczeństwa, jakości i uczciwości w międzynarodowym handlu żywnością. Konsumenci mogą ufać bezpieczeństwu i jakości kupowanych przez nich produktów spożywczych, a importerzy mogą mieć pewność, że zamówiona przez nich żywność będzie zgodna z ich specyfikacjami.

Ochrona zdrowia konsumentów
Społeczne obawy dotyczące kwestii bezpieczeństwa żywności często umieszczają Kodeks w centrum globalnych debat. Leki weterynaryjne, pestycydy, dodatki do żywności i zanieczyszczenia to tylko niektóre z zagadnień omawianych na spotkaniach Kodeksu. Standardy Kodeksu opierają się na solidnych podstawach naukowych dostarczonych przez niezależne międzynarodowe organy oceniające ryzyko lub na doraźnych konsultacjach organizowanych przez FAO i WHO.

Będąc zaleceniami do dobrowolnego stosowania przez członków, standardy Kodeksu służą w wielu przypadkach za podstawę ustawodawstwa krajowego.

Usuwanie barier w handlu
Odniesienie do standardów bezpieczeństwa żywności Kodeksu w Porozumieniu Światowej Organizacji Handlu w sprawie środków sanitarnych i fitosanitarnych (Porozumienie SPS) oznacza, że Kodeks ma daleko idące implikacje dla rozwiązywania sporów handlowych. Członkowie WTO, którzy chcą zastosować bardziej rygorystyczne środki bezpieczeństwa żywności niż te określone w Kodeksie, mogą być zobowiązani do naukowego uzasadnienia tych środków.

Od chwili założenia w 1963 r. system Kodeksu ewoluował w sposób otwarty, przejrzysty i włączający, aby sprostać pojawiającym się wyzwaniom. Międzynarodowy handel żywnością to branża warta 2000 miliardów dolarów rocznie, w ramach której produkowane są, sprzedawane i transportowane miliardy ton żywności.

 

 

 

 

 

oprac, e-mk, ppr.pl na podst źródło: FAO


POWIĄZANE

W odpowiedzi na pismo Zarządu Krajowej Rady Izb Rolniczych w sprawie zwrotu poda...

Do sądów w I kw. br. trafiło 21 tys. pozwów rozwodowych. Wzrost rdr. wynosi blis...

Przedstawiciele branży mleczarskiej będą mogli zaprezentować swoje produkty na t...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę