MERCOSUR1
TSW_XV_2025

W grudniu spadł Indeks cen żywności FAO

13 stycznia 2025
W grudniu spadł Indeks cen żywności FAO

Benchmark dla światowych cen surowców żywnościowych spadł w grudniu w porównaniu z poprzednim miesiącem, do czego przyczynił się spadek międzynarodowych notowań cukru, podała w piątek Organizacja Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa (FAO).

Indeks cen żywności FAO, który śledzi miesięczne zmiany międzynarodowych cen zestawu towarów spożywczych będących przedmiotem światowego handlu, wynosił średnio 127,0 punktów w grudniu, co oznacza spadek o 0,5 procent w porównaniu z listopadem i wzrost o 6,7 procent w porównaniu z grudniem 2023 roku.

W całym 2024 r. indeks odnotował 122,0 pkt., czyli o 2,1 proc. mniej niż średnia wartość w 2023 r., kompensując znaczne spadki notowań zbóż i cukru mniejszymi, ale nie bez znaczenia wzrostami cen olejów roślinnych, nabiału i mięsa.

Indeks cen zbóż FAO w grudniu pozostał stosunkowo niezmieniony w porównaniu z listopadem i o 9,3 proc. niższy niż rok wcześniej, ponieważ nieznaczny wzrost notowań kukurydzy zrównoważył spadek notowań pszenicy. W całym 2024 r. indeks cen zbóż FAO wynosił średnio 113,5 punktu, co oznacza spadek o 13,3 proc. w stosunku do poziomu z 2023 r., co oznacza drugi roczny spadek w stosunku do rekordowego poziomu z 2022 r. Indeks cen ryżu FAO wzrósł o 0,8 proc. w stosunku do średniego poziomu z 2023 r., co stanowi najwyższy poziom od 16 lat w ujęciu nominalnym.

Indeks cen olejów roślinnych FAO w grudniu spadł o 0,5 proc. w porównaniu z listopadem, choć nadal jest o 33,5 proc. wyższy niż rok wcześniej. W całym 2024 r. indeks cen olejów roślinnych FAO był średnio o 9,4 proc. wyższy niż w 2023 r. w związku z zaostrzającymi się światowymi dostawami.

Indeks cen mięsa FAO, w przeciwieństwie do innych subindeksów, wzrósł w grudniu o 0,4 proc. w porównaniu z listopadem, kończąc trzymiesięczny trend spadkowy i był o 7,1 proc. wyższy od wartości z grudnia 2023 r. W całym 2024 r. indeks cen mięsa FAO był o 2,7 proc. wyższy od średniej z 2023 r., przy czym wyższe notowania mięsa wołowego, owczynego i drobiowego równoważyły spadające międzynarodowe ceny wieprzowiny.

Indeks cen produktów mlecznych FAO spadł po siedmiu kolejnych miesiącach wzrostów, spadając o 0,7 proc. w porównaniu z listopadem, choć nadal o 17,0 proc. powyżej wartości z grudnia 2023 r. W całym 2024 r. indeks cen nabiału FAO był średnio o 4,7 proc. wyższy niż w 2023 r., głównie ze względu na rosnące ceny masła.

Indeks cen cukru FAO przewodził miesięcznemu spadkowi, spadając o 5,1 proc. w porównaniu z listopadem w związku z poprawą perspektyw upraw trzciny cukrowej w głównych krajach produkujących trzcinę cukrową, która spadła o 10,6 proc. poniżej poziomu z grudnia 2023 r. W całym 2024 r. indeks cen cukru FAO był średnio o 13,2 proc. niższy niż w 2023 r.

oprac, e-red, ppr.pl


POWIĄZANE

Jak podaje resort rolnictwa, w Internecie pojawiły się nieprawdziwe informacje d...

Ministerstwo Polityki Agrarnej Ukrainy w dniu 9 stycznia 2025 r. zatwierdziło mi...

Ministerstwo Polityki Agrarnej rozdysponowało kontyngenty na eksport produktów d...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę