Benchmark dla światowych cen surowców żywnościowych spadł w grudniu w porównaniu z poprzednim miesiącem, do czego przyczynił się spadek międzynarodowych notowań cukru, podała w piątek Organizacja Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa (FAO).
Indeks cen żywności FAO, który śledzi miesięczne zmiany międzynarodowych cen zestawu towarów spożywczych będących przedmiotem światowego handlu, wynosił średnio 127,0 punktów w grudniu, co oznacza spadek o 0,5 procent w porównaniu z listopadem i wzrost o 6,7 procent w porównaniu z grudniem 2023 roku.
W całym 2024 r. indeks odnotował 122,0 pkt., czyli o 2,1 proc. mniej niż średnia wartość w 2023 r., kompensując znaczne spadki notowań zbóż i cukru mniejszymi, ale nie bez znaczenia wzrostami cen olejów roślinnych, nabiału i mięsa.
Indeks cen zbóż FAO w grudniu pozostał stosunkowo niezmieniony w porównaniu z listopadem i o 9,3 proc. niższy niż rok wcześniej, ponieważ nieznaczny wzrost notowań kukurydzy zrównoważył spadek notowań pszenicy. W całym 2024 r. indeks cen zbóż FAO wynosił średnio 113,5 punktu, co oznacza spadek o 13,3 proc. w stosunku do poziomu z 2023 r., co oznacza drugi roczny spadek w stosunku do rekordowego poziomu z 2022 r. Indeks cen ryżu FAO wzrósł o 0,8 proc. w stosunku do średniego poziomu z 2023 r., co stanowi najwyższy poziom od 16 lat w ujęciu nominalnym.
Indeks cen olejów roślinnych FAO w grudniu spadł o 0,5 proc. w porównaniu z listopadem, choć nadal jest o 33,5 proc. wyższy niż rok wcześniej. W całym 2024 r. indeks cen olejów roślinnych FAO był średnio o 9,4 proc. wyższy niż w 2023 r. w związku z zaostrzającymi się światowymi dostawami.
Indeks cen mięsa FAO, w przeciwieństwie do innych subindeksów, wzrósł w grudniu o 0,4 proc. w porównaniu z listopadem, kończąc trzymiesięczny trend spadkowy i był o 7,1 proc. wyższy od wartości z grudnia 2023 r. W całym 2024 r. indeks cen mięsa FAO był o 2,7 proc. wyższy od średniej z 2023 r., przy czym wyższe notowania mięsa wołowego, owczynego i drobiowego równoważyły spadające międzynarodowe ceny wieprzowiny.
Indeks cen produktów mlecznych FAO spadł po siedmiu kolejnych miesiącach wzrostów, spadając o 0,7 proc. w porównaniu z listopadem, choć nadal o 17,0 proc. powyżej wartości z grudnia 2023 r. W całym 2024 r. indeks cen nabiału FAO był średnio o 4,7 proc. wyższy niż w 2023 r., głównie ze względu na rosnące ceny masła.
Indeks cen cukru FAO przewodził miesięcznemu spadkowi, spadając o 5,1 proc. w porównaniu z listopadem w związku z poprawą perspektyw upraw trzciny cukrowej w głównych krajach produkujących trzcinę cukrową, która spadła o 10,6 proc. poniżej poziomu z grudnia 2023 r. W całym 2024 r. indeks cen cukru FAO był średnio o 13,2 proc. niższy niż w 2023 r.
oprac, e-red, ppr.pl