aaaaaaaaaaaJOHN_DEERE1

W bilansie klimatycznym należy uwzględnić wiązanie węgla przez rośliny paszowe

23 kwietnia 2021
W bilansie klimatycznym należy uwzględnić wiązanie węgla przez rośliny paszowe

Hodowla zwierząt oraz spożycie mięsa i mleka są przedmiotem ciągłej krytyki w debacie o ochronie klimatu ze względu na naturalną emisję metanu przez zwierzęta gospodarskie. Wezwania do unikania mięsa i mleka oraz do ograniczenia populacji zwierząt w celu ratowania globalnego klimatu szybko stają się powszechniejsze, tym samym przyćmiewając  fundamentalne różnice we wpływie metanu i innych gazów cieplarnianych na globalny klimat.

W ramach włoskich badań porównano emisję gazów cieplarnianych z hodowli zwierząt, z procesem wchłaniania CO2 przez rośliny paszowe. Wszystkie emisje gazów cieplarnianych z hodowli zwierząt, w tym metanu ze żwacza przeżuwaczy i emisję gazów z odchodów, zostały zliczone i zsumowane. Ponadto obliczono, ile węgla jest wiązane (krótkoterminowo) przez uprawę roślin paszowych. Uwzględniono również emisję CO2 przy produkcji roślinnej (orka, stosowanie nawozów i pestycydów, paliw itp.). Wyniki z Włoch pokazują, że ilość CO2 związanego przez rośliny uprawne w celu karmienia zwierząt są około 10% wyższe niż suma emisji gazów wyprodukowanych przez zwierzęta hodowlane i cały proces będący tego częścią.

Z przeanalizowanych danych wynika również, że we Włoszech CO2 uwolnione i pobrane z atmosfery przez rośliny uprawne, a także importowane do kraju na paszę dla zwierząt, neutralizuje sumę ekwiwalentu CO2 wyemitowanego w procesie przetwórstwa rolniczego, pochodzący z procesów fizjologicznych i fermentacji w żwaczu oraz gospodarowania obornikiem.

Wyniki tego badania, ukazują że sektor rolniczy z jednej strony generuje emisję gazów cieplarnianych, z drugiej, dzięki prowadzonej działalności może je ponownie wchłonąć, zwłaszcza przy odpowiednio zrównoważonym zarządzaniu stadem zwierząt, użytkami rolnymi, a tym samym fotosyntezą oraz bioróżnorodnością gleby, stanowiąc ważny sposób zminimalizowania ilości wydzielanego dwutlenku węgla, który pozwoli osiągnąć neutralność węglową.

Rozważając powyższe, produkcję zwierzęcą w istocie (wyłączając przetwórstwo produktów zwierzęcych) można uznać za zrównoważoną. Zatem należałoby rozważyć ten rodzaj równowagi we wszystkich metodach obliczaniu śladu węglowego produktów rolnych i zwierzęcych. W ten sposób wpływ tych produktów na środowisko, pod względem śladu węglowego, byłby jaśniejszy i bardziej prawdopodobny.

 

polsus.pl


POWIĄZANE

Sekrety bezpiecznych transakcji online: Najlepsze praktyki dla użytkowników syst...

Jak wynika z najnowszego sondażu, 76,1% Polaków na co dzień oszczędza na zakupac...

Folia stretch jest niezwykle wszechstronnym materiałem, który ma szereg różnych ...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę