Amerykańska Agencja ds. Żywności i Leków FDA publikuje wytyczne dotyczące dobrowolnego angażowania się przed wprowadzeniem na rynek żywności pochodzącej z roślin wyprodukowanej przy użyciu edycji genomu
Aby wesprzeć innowacje i zapewnić konsumentom większy wybór żywności, amerykańska Agencja ds. Żywności i Leków (FDA) wydała dziś wytyczne dla przemysłu, w których opisano, w jaki sposób firmy mogą dobrowolnie nawiązać współpracę z FDA przed wprowadzeniem na rynek żywności pochodzącej z roślin o zmienionym genomie.
Wytyczne potwierdzają, że podejście oparte na ryzyku, jakie FDA przyjęła w odniesieniu do żywności pochodzącej z nowych odmian roślin, ma również zastosowanie do żywności pochodzącej z roślin, których genom podlega edycji. Ponadto w niniejszych wytycznych opisano dwa procesy, za pomocą których mogą oni dobrowolnie informować FDA o krokach podjętych w celu zapewnienia bezpieczeństwa żywności pochodzącej z odmian roślin, których genom został zmieniony: dobrowolne konsultacje przed wprowadzeniem na rynek i dobrowolne spotkania przed wprowadzeniem na rynek. Procesy te mogą ułatwić wprowadzanie na rynek żywności pochodzącej z roślin, w których dokonano edycji genomu, przy jednoczesnym zachowaniu zabezpieczeń FDA.
oprac, e-red ppr.pl