Jak informuje FEPEX, w pierwszych trzech kwartałach minionego roku Unia Europejska zaimportowała z Turcji owoce i warzywa o łącznej wartości 738,4 mln euro–to o 21% większa wartość niż w analogicznym okresie rok wcześniej.
Tym samym Turcja zajmuje czwarte miejsce wśród największych pozaunijnych dostawców warzyw (w czołówce pozostają Maroko, Egipt i Izrael) do UE i siódme w przypadku dostaw owoców (Turcję wyprzedza RPA, Kostaryka, Kolumbia, Chile, Ekwador i Peru).
W pierwszych dziewięciu miesiącach 2016 roku import tureckich warzyw osiągnął wartość 141,3 mln euro, o 29% więcej niż w tym samym okresie roku poprzedniego. Największą wartość w imporcie osiągnęły tureckie pomidory-45,0 mln euro.
Wartość sprowadzonych na teren UE tureckich owoców w okresie od stycznia do końca września to 597,0 mln euro (19% wzrost wobec roku poprzedniego), a tu w dostawach dominowały świeże winogrona i rodzynki–łączna wartość niecałe 235,0 mln euro oraz owoce pestkowe (brzoskwinie i morele)–161,2 mln euro oraz owoce cytrusowe o wartości 97,6 mln euro.
FAMMU/FAPA na podst.: FEPEX