Jak wynika z najnowszych danych Eurostat, w minionym roku Polska wyeksportowała łącznie 2.048.621 ton świeżych owoców i warzyw, to według wspomnianego źródła o 10% więcej niż rok wcześniej (1.868.215 ton w roku 2015). Około 1.069.042 ton to wysyłka do pozostałych państw członkowskich, a 979.980 ton do państw pozaunijnych.
Zdecydowanie największym importerem polskich owoców i warzyw była Białoruś z wynikiem 688,4 tys. ton–to o 74% więcej niż w analogicznym okresie rok wcześniej. Poza tym krajem do byłych republik radzieckich skierowaliśmy produkty ogrodnictwa między innymi na Ukrainę–89,6 tys. ton i do Kazachstanu–63,3 tys. ton.
W przypadku dostaw do pozostałych państw Wspólnotowych największym importerem polskich owoców i warzyw według Eurostatu były Niemcy z wynikiem niecałych 180,0 tys. ton. Następnie Rumunia–117,0 tys. ton, Czechy–116,8 tys. ton, Wielka Brytania 104,2 tys. ton oraz 82,2 tys. ton na Litwę. Ponadto po około 64,0 tys. ton owoców i warzyw wysłaliśmy na Słowację i do Holandii.
Jak co roku polskim hitem eksportowym były jabłka. W sumie wyeksportowaliśmy niecałe 2.049 mln ton świeżych owoców i warzyw, a same jabłka stanowiły w tym wolumenie dokładnie 1.079.851 ton. Ponad 721,0 tys. ton jabłek trafiło na rynki trzecie, a 358,3 tys. ton do pozostałych państw unijnych. Zdecydowanym liderem w zakupie polskich jabłek była ponownie Białoruś z wynikiem 513,6 tys. ton. Niecałe 70,0 tys. ton zakupili Rumuni, 60,0 tys. ton trafiło na rynek kazachski i 51,0 tys. ton do Niemiec.
Zdaniem Eurostatu, w eksporcie pozostałych owoców i warzyw dominowały ponadto pieczarki–220,6 tys. ton, cebula–107,8 tys. ton, niecałe 95,0 tys. ton pomidory, prawie po 50,0 tys. ton rożne rodzaju kapusty (w tym pekińska) i gruszki, niecałe 37,0 tys. ton reeksportowane banany i kapusta biła i czerwona oraz 27,7 tys. ton kalafiory i brokuły.
FAMMU/FAPA na podst.: Eurostat, Factsheet Polen