Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Targi na wybrzeżu 

19 czerwca 2002

Gdańsk pożegnał słoneczną pogodą wystawców tegorocznych Targów Gdańskich. Wielu mieszkańców zamiast za miasto wybrało się na wystawę produktów spożywczych. A było naprawdę co oglądać!

Przez trzy dni (24-26.05.2001 r.) swoją ofertę prezentowało blisko 200 wystawców z całej Polski, w tym najwięksi i najbardziej znani producenci na rynku rolno-spożywczym. 

Majowe targi to największa w północnej Polsce impreza poświęcona gospodarce żywnościowej. 

Po raz pierwszy w tym roku miały one nową formułę – składały się z czterech wystaw: 

  1. Targi Mleczarstwa MLECZNA REWIA,
  2. Targi Przetwórstwa, Produktów Żywnościowych i Napojów POLFOOD,
  3. Targi Drobiarstwa FERMA DROBIU,
  4. Targi Urządzeń i Technologii Utrzymania Czystości CLEAN-ECO.

Oferta, którą prezentowali wystawcy, obejmowała cały cykl produkcji żywności – od fermy aż po stół, od stad hodowlanych i pasz, poprzez aparaturę i maszyny, po gotowe dania i przyprawy, a także opakowania produktów żywnościowych.

Odwiedzający targi mieli okazję porozmawiać z przedstawicielami m.in. Wydziału Nauki o Żywności i Katedry Drobiarstwa Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego, Instytutu Mleczarstwa, Krajowej Rady Drobiarstwa oraz Polskiego Związku Zrzeszeń Hodowców i Producentów Drobiu. Wśród obecnych na targach instytucji nie zabrakło również ARiMR i KRUS.

Gdańskiej imprezie towarzyszyły liczne konferencje i dyskusje panelowe. Tematem czwartkowych seminariów była żywność modyfikowana genetycznie. Bardzo ważne zagadnienia dotyczące polskiego rolnictwa zostały poruszone podczas drugiego dnia targów. O programie przedakcesyjnym SAPARD i procedurach zawiązanych z ubieganiem się o dopłaty mówili przedstawiciele MRiRW, ARiMR oraz FAPA: Joanna Czapla, Magdalena Nowicka, Marcin Sewula. Nie tylko tematy seminariów i debat przyciągały słuchaczy. Dużą rolę odegrał główny animator – prof. Stanisław Wężyk, który wprowadził serdeczną atmosferę.

Uroczystym momentem targów było przyznanie w drugim dniu imprezy nagród i wyróżnień w Konkursie Mercurius Gedanensis oraz nagród specjalnych. Wystawcy w poszczególnych kategoriach walczyli o Jantarowy Medal, Złote Jajo i Złotą Mleczną Rewię. Zwycięzcami zostali: 

JANTAROWY MEDAL TARGÓW POLFOOD:

  • w kategorii przetwory mięsne – ZAKŁADY MIĘSNE NOWAK z Gdańska – za schab kaszubski,
  • w kategorii przetwory drobiarskie:
    • firma PPHU KONSPOL-BIS Sp. z o.o. ze Słupcy – za zestaw obiadowy z kurczaka schłodzony,
    • firma DROBIMEX-HEINTZ Sp. z o.o. ze Szczecina – za polędwicę z kurcząt.

ZŁOTA MLECZNA REWIA

  • Rolnicza Spółdzielnia Mleczarska ROLMLECZ z Radomia – za maślanki wiejskie: naturalną, cytrynową i miętową, 
  • Spółdzielnia Mleczarska MAĆKOWY z Gdańska – za deser mleczny "MAKULKI".

SREBRNA MLECZNA REWIA

  • Proszkownia Mleka w Piotrkowie Kujawskim Sp. z o.o. – za Masło Staropolskie i Masło Extra Staropolskie – MIX,
  • Spółdzielnia Mleczna Michowianka z Michowa – za twarożki: "Babuni" tłusty i półtłusty formowany.

BRĄZOWA MLECZNA REWIA

  • Spółdzielcza Mleczarnia SPOMLEK z Radzynia Podlaskiego – za deser jogurtowy RAFAELLO,
  • Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska MALUTA – za MALUTĘ BIAŁY TWAROŻEK.

JANTAROWY MEDAL TARGÓW POLFOOD I MLECZNA REWIA w kategorii MASZYNY

  • firma TEWES-BIS Sp. z o.o. z Barczewa – za kocioł procesowy WHSS i kontenerową stację mycia KSM.

ZŁOTE JAJO: FERMA DROBIU 2001

  • CENTRAL SOYA ROLPA HOLDING Sp. z o.o. z Chełmna – za system żywienia brojlerów kurzych – Quatro. 

SREBRNE JAJO: FERMA DROBIU 2001

  • FARMEN Bogusław Barański z Kolbud – za karmidło dla brojlera i indyczki – "Combi Master".

BRĄZOWE JAJO: FERMA DROBIU 2001

  • P.W. ROLVET S.C. z Lwówka – za środek dezynfekujący Neopredisan.


W ramach Konkursu Mercurius Gedanensis wyróżniono jeszcze wiele innych firm m.in. Suwalskie Zakłady Drobiowe Sp. z o.o., Spółdzielnie Mleczarskie z Łodzi, Torunia, Sanoka i Kościana. 

Wśród nagród specjalnych przyznano m.in.: Puchar Krajowego Centrum Hodowli Zwierząt Oddział Gdańsk dla Zootechnicznego Zakładu Doświadczalnego Instytutu Zootechnicznego z Kołudy Wielkiej oraz Nagrodę Specjalną Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi dla firmy KONSPOL-BIS Sp. z o.o. ze Słupcy za kurczaka wegetarianina.

Stoiska na targach cieszyły nie tylko oko, ale i podniebienie. Dostawcy mieli różne pomysły na przyciągnięcie gości. Wielu zwiedzających zatrzymywało się przy stoisku Zakładów Mięsnych Nowak z Gdańska, docenionym również przez jury konkursowe.

Przez cały czas trwania targów prezentujące się firmy częstowały gości swoimi wyrobami. Można było spróbować całej gamy serów, jogurtów, różnych gatunków wędlin i mięs. Godna polecenia jest nagrodzona Jantarowym Medalem polędwica z kurcząt żywionych wyłącznie paszami roślinnymi, wyprodukowana przez firmę DROBIMEX-HEINTZ ze Szczecina. Ten i inne produkty z kurcząt żywionych bez użycia mączek zwierzęcych są tegoroczną nowością na rynku spożywczym. 

Targom towarzyszyła także Wystawa Drobiu Ozdobnego, co było słychać, widać i czuć. Najpiękniejsze osobniki otrzymały tytuły miss i mistera wystawy. Zostały nimi: brahma biała z hodowli Bogusława Leszczyńskiego z Wejherowa oraz cochin olbrzymi czarny z hodowli Wojciecha Kotarskiego z Fabianek.

Prezes MTG Kazimierz Jarecki wyraził zadowolenie z przebiegu tegorocznej imprezy – liczba wystawców była zbliżona do tej z poprzednich lat.  Jednak targi są odzwierciedleniem sytuacji gospodarczej. Od roku obserwuje się pewną stagnację, która potrwa jeszcze dwa-trzy lata do momentu, kiedy na polskim rynku pozostanie tylko kilku organizatorów imprez targowych z tej branży – powiedział prezes. Wiele firm nie może sobie dzisiaj pozwolić na taką reklamę. Jednak nowoczesne środki przekazu nie są zagrożeniem dla tradycyjnych targów, ponieważ nie zastąpią bezpośredniego kontaktu producenta z klientem. Obie te formy reklamy powinny się uzupełniać, a nie konkurować! 

Organizatorzy MTG mają nadzieję, że wszystkie ich wysiłki przyczynią się do umocnienia pozycji na rynku imprez targowych.


POWIĄZANE

Podczas nadchodzącej 15. edycji Targów Sadownictwa i Warzywnictwa, które odbędą ...

Podczas gali wieńczącej pierwszy dzień Forum Rynku Spożywczego i Handlu uhonorow...

EIT Food już po raz siódmy organizuje warsztaty projektowania produktów żywności...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę