Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Polagra Food 2004 - Polagra Food- podsumowanie

28 września 2004

Zakończone zaledwie przed kilkoma dniami tegoroczne Międzynarodowe Targi Przemysłu Spożywczego POLAGRA FOOD już dziś wiele autorytetów w branży określa mianem przełomowych. W tej ocenie spora zasługa atmosfery optymizmu i poczucia, że czerpie się korzyści z integracji europejskiej, a gospodarka wyraźnie się rozpędza. Dla oceny targów nie bez znaczenia są też i liczby, opisujące tę edycję imprezy.

Tegoroczna Polagra Food była, z 1700 wystawców, imprezą niemal o jedną trzecią większą od ubiegłorocznej – zarówno jeśli chodzi o liczbę uczestników, jak i o zajęty pod ekspozycję teren. Całość organizatorzy podzielili na aż cztery spójne bloki tematyczne: wyroby spożywcze, technologie spożywcze i dodatki dla przetwórstwa spożywczego, gastronomię oraz chłodnictwo.

POLAGRA FOOD to największe przedsięwzięcie targowe tej branży w całej Europie Środkowo-Wschodniej, i jedno z kilku największych na kontynencie.

W Poznaniu gościli przedstawiciele biznesu spożywczego m. in. z Argentyny, Austrii, Belgii, Białorusi, Brazylii, Chin, Chorwacji, Czech, Danii, Finlandii, Francji, Gruzji, Hiszpanii Holandii, Indii, Litwy, Niemiec, Polski, Portugalii, Rosji, Rumunii, Serbii i Czarnogóry, Sri-Lanki, Szwajcarii, Szwecji, Turcji, Węgier Wielkiej Brytanii, Ukrainy i Włoch.

Kontaktom między przedsiębiorcami rozszerzonej Unii Europejskiej, w tym Polski, z Ukrainą i Rosją służyły specjalnie zorganizowane seminaria.

Na targach prezentowali się praktycznie wszyscy potentaci branży przetwórstwa spożywczego w Europie – zarówno producenci, jak i dystrybutorzy. W Poznaniu obecne były najbardziej uznane marki tej branży. Nie zabrakło też małych i średnich przedsiębiorstw, w tym firm dopiero szukających sobie miejsca na rynku.

Na targach miało miejsce ponad 100 premier – produktów związanych z przemysłem spożywczym, podzielonych na dwie grupy – technologie i wyroby spożywcze. Nowości na stoiskach oznaczone były charakterystycznym, pomarańczowym wykrzyknikiem. Ze względu na wielkość imprezy, doświadczony organizator, jakim są Międzynarodowe Targi Poznańskie szczególny wysiłek włożył w dobre oznakowanie i opisanie poszczególnych części ekspozycji, dzięki czemu znalezienie właściwego stoiska nie stanowiło problemu.

W grupie produktów spożywczych znaleźni się przedstawiciele niemal wszystkich branż, ze szczególnym uwypukleniem polskiej branży mięsnej, piekarskiej, cukierniczej, mleczarskiej i owocowo – warzywnej. Nie zabrakło też przedstawicieli przemysłu zbożowego, tłuszczowo-olejarskiego, branży napojów, koncentratów i przypraw, rybnej, używek oraz produktów pszczelarskich i winiarskiej. Zgodnie z poznańska tradycją, ekspozycjom towarzyszyły Konsumenckie Testy Produktów.

Podczas targów odbyły się m. in. eliminacje do Finałów Światowego Pucharu w Piekarstwie (zwanego Mistrzostwami Świata Piekarzy). Kolejnym, wartym odnotowania wydarzeniem był Krajowy Szczyt Mleczarski, a także Forum Rzeźnictwa i Wędliniarstwa oraz Forum Piekarstwa i Cukiernictwa.

Dla zainteresowanych gastronomią zorganizowano m. in. pokazy przyrządzania drinków, szkolenia dla kucharzy oraz pokazy parzenia herbaty i kawy.

Części wystawienniczej towarzyszyło ponad 20 konferencji, prelekcji i seminariów oraz warsztatów. Odrębną kategorią wydarzeń były wystąpienia narodowe.

Wśród technologii spożywczych dominowały maszyny i urządzenia dla branży mięsnej i piekarniczej oraz, jako osobna grupa, wyposażenie dla chłodnictwa. Tej ostatniej towarzyszyło Krajowe Forum Chłodnictwa.

Obok tradycyjnych nagród targowych, ze Złotymi Medalami na czele na tegorocznej Polagrze po raz pierwszy przyznano znaki „Poznaj Dobrą Żywność”, promujące wyroby w nowych realiach Unii Europejskiej. Program ten, o międzynarodowym zasięgu, zastąpił poprzedzający go program „Polska Dobra Żywność”, który wyczerpał się z chwilą akcesji do UE. W pierwszej edycji prawo do eksponowania znaku „Poznaj Dobrą Żywność” otrzymały 44 firmy

Złotymi medalami wyróżniono 9 wyrobów w kategorii maszyny i urządzenia dla przemysłu spożywczego, i 23 produkty spożywcze. Nagrodę Acanthus Aureus, przyznawaną przez MTP za najlepsze i najbardziej komunikatywnie urządzone stoiska otrzymało 17 zespołów: wystawców, projektantów i wykonawców stoisk.

Oprócz tych nagród, na targach przyznano też szereg innych wyróżnień, jak Mister i Junior Eksportu Produktów Żywnościowych, Kapelusz Merkurego, Liderzy Jakości Żywności, Orzeł Agrobiznesu, Wielka Konew Europejska (branża mleczarska) czy Złote Grona (branża winiarska).


POWIĄZANE

Podczas nadchodzącej 15. edycji Targów Sadownictwa i Warzywnictwa, które odbędą ...

Podczas gali wieńczącej pierwszy dzień Forum Rynku Spożywczego i Handlu uhonorow...

EIT Food już po raz siódmy organizuje warsztaty projektowania produktów żywności...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę