Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Podstawą sukcesu jest działanie, a nie kontemplacja

13 września 2002

Ostatni dzień targów POLAGRA-FOOD został jednocześnie wybrany Międzynarodowym Dniem Transferu Technologii dla branży spożywczej FOOD-TECH 2002. 

Podczas trwania FOOD-TECH zostały zaprezentowane nowe technologie, urządzenia i produkty dla przemysłu spożywczego opracowane w krajowych i zagranicznych instytucjach naukowo-badawczych i firmach.

Imprezie towarzyszyło seminarium pod hasłem "Innowacje w przemyśle spożywczym". Konferencja miała na celu przedstawienie i przybliżenie uczestnikom aktualności z zakresu badań prowadzonych w sektorze branży spożywczej. W czasie trwania seminarium prelegenci wypowiadali się na temat potrzeb i możliwości innowacyjnych przemysłu spożywczego w Europie (Consortia for Agri-Food in Europe), jak urzeczywistnić innowacje w przedsiębiorstwie (IRC West Poland) oraz priorytetów bezpiecznej żywności (Krajowy Punkt Kontaktowy 5PR). W ramach 6 Programu Ramowego Badań i Rozwoju Technicznego Unii Europejskiej przedstawiono także specjalne projekty CRAFT i Collective Research dla małych i średnich przedsiębiorstw.

Podczas wystąpień zwrócono szczególną uwagę na potrzebę umiejętnego korzystania z dostępnych baz danych oraz racjonalnego zarządzania posiadanymi informacjami i wiedzą. Słuchacze mieli okazję dowiedzieć się, że 90-95% wyników badań oraz gotowych projektów zgromadzonych w europejskiej bazie danych nigdy nie ujrzała światła dziennego i nigdy nie będzie wykorzystana w praktyce. A przecież to właśnie innowacyjność jest głównym czynnikiem dającym firmom przewagę nad konkurentami. Duży nacisk położono także na konieczność zmniejszenia przepaści pomiędzy firmami a jednostkami badawczymi.

Swoje wystąpienie ciekawie podsumował Tony Haynes, przedstawiciel Consortia for Agri-Food in Europe przytaczając słowa z książki Jacoba Bronowskiego pt."The ascent of man" – The world can only be grasped by action, not contemplation, co w wolnym tłumaczeniu znaczy: uchwycenie świata możliwe jest tylko poprzez działanie, a nie przez kontemplację.

Uczestnicy seminarium mieli możliwość odbycia rozmów z przedsiębiorcami zainteresowanymi wdrożeniem innowacyjnych rozwiązań do swojej praktyki przemysłowej. Podczas całego seminarium zainteresowanym osobom radą służył Cezary Bogdanowicz, doradca Ośrodka Przekazu Innowacji.


POWIĄZANE

Podczas nadchodzącej 15. edycji Targów Sadownictwa i Warzywnictwa, które odbędą ...

Podczas gali wieńczącej pierwszy dzień Forum Rynku Spożywczego i Handlu uhonorow...

EIT Food już po raz siódmy organizuje warsztaty projektowania produktów żywności...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę