biogaz_09_2025

Szampany – arystokracja wśród alkoholi

2 lipca 2025
Szampany – arystokracja wśród alkoholi

Są symbolem statusu, świętowania ważnych wydarzeń i nomen omen szampańskiej zabawy. Nic dziwnego – w końcu szampany to naprawdę najwyższa półka, gdy chodzi o trunki z klasą. Sprawdź, czym tak naprawdę jest prawdziwy szampan, jak go rozpoznać, z czym dobrze się paruje i jak przygotować drinki z nim w roli głównej.

Szampany – jak rozpoznać te prawdziwe

Są osoby, dla których szampany to prawie każde wino musujące. Prawda jest jednak taka, że na tę nazwę dany trunek musi sobie zasłużyć i nie jest to taka prosta sprawa. Wynika to z tego że jest to chroniona nazwa pochodzenia, z którą wiążą się rygorystyczne wytyczne.

Szampany – miejsce pochodzenia

Prawdziwe szampany mają 100% francuski rodowód. Jednak w tym wypadku nie chodzi jedynie o sam kraj pochodzenia, lecz także o konkretny region – dokładnie rzecz biorąc francuską Szampanię.

Wykorzystywane szczepy

Jeśli chodzi o szampany, to tutaj mowa być może jedynie o wielkiej trójce: Chardonnay, Pinot Meunier i Pinot Noir. To najczęściej wyłącznie one dostępują zaszczytu bycia wykorzystanym do przygotowania oryginalnego szampana. Zdarza się, że do tego trunku dopuszczone są inne szczepy, ale dzieje się to niezwykle rzadko.

szampany

Szampany – metoda produkcji

Gdy chodzi o szampany, to liczy się nie tylko to gdzie powstają, lecz także jak. A tutaj jedynym słusznym wyborem jest oczywiście metoda… szampańska. Jest ona dość skomplikowana i wieloetapowa. Nic dziwnego, w końcu prawdziwa doskonałość wymaga poświęceń. Dlatego nad całym procesem czuwa CIVC (Comité Interprofessionnel du Vin de Champagne.

 

Metodę szampańską można podzielić na kilka etapów:

Etap 1

Tworzenie wina bazowego i kupażowanie. Na tym etapie produkcja wygląda tak samo jak

w przypadku win tradycyjnych i odbywa się w dużych kadziach. 

Etap 2

Dodanie tak zwanego liqueur de tirage. Pod nazwą tą kryje się mieszanka wina, cukru i drożdży, która jest dodawana do wina bazowego.

Etap 3

Zlanie tak przygotowanego wina do specjalnych butelek, gdzie rozpoczyna się

proces tak zwanej wtórnej fermentacji, w którym powstają charakterystyczne dla szampanów bąbelki.

Etap 4

Leżakowanie, które w przypadku prawdziwych szampanów musi trwać minimum 15 miesięcy (ale często czas ten wydłuża się do kilku lat). Ważnym elementem tego

procesu jest stopniowe obracanie butelek skierowanych szyjką do dołu, by umożliwić

osadowi z martwych drożdży zebranie się na kapslu.

Etap 5

Zamrożenie szyjki i usunięcie tymczasowego korka (którym zamykane są szampany) wraz z osadem z drożdży.

Etap 6

Uzupełnienie zawartości butelki mieszanką wina i cukru.

Etap 7

Ponowne korkowanie i leżakowanie.

Szampany – idealna baza do drinków

Chociaż szampany to klasa sama w sobie, to można wzbogacić ich smak z pomocą nieoczywistych dodatków. Sprawdź, jak to zrobić, żeby przygotować oryginalne drinki!

Poinsettia

Kwaskowatość żurawiny i bąbelki z szampana to duet, obok którego nie można przejść obojętnie. Przekonaj się już teraz i przygotuj elegancki drink, który zachwyca swoim bukietem aromatów.

 

Składniki:

  • 100 ml schłodzonego szampana
  • 30 ml soku żurawinowego
  • 15 ml Cointreau
  • żurawina i gałązka rozmarynu do dekoracji

 

Przygotowanie:

  1. Wlej sok żurawinowy i Cointreau do kieliszka.
  2. Dodaj szampan uważając, by zbytnio się nie pienił.
  3. Całość delikatnie zamieszaj.
  4. Udekoruj żurawiną i rozmarynem.

Champagne Mojito

Smakowita wariacja na temat mojito z eleganckim szampańskim twistem. Ten drink przyjemnie orzeźwia, chłodzi i sprosta nawet wymagającym podniebieniom.

Składniki:

  • 100 ml schłodzonego szampana
  • 30 ml białego rumu
  • 15 ml soku z limonki
  • 10 ml syropu cukrowego
  • listki mięty
  • lód

Przygotowanie:

  1. Do kieliszka wlej syrop oraz dodaj listki mięty. Całość delikatnie rozgnieć.
  2. Dolej rum i sok z limonki.
  3. Dodaj lód i wymieszaj drink.
  4. Całość uzupełnij szampanem.
  5. Udekoruj gałązką mięty i kawałkiem limonki.

Black Velvet

To idealna opcja dla wielbicieli głębszych i cięższych nut smakowych. Połączenie lekkości szampana i esencjonalnego piwa tworzy harmonijną całość, która zaskakuje wyglądem i smakiem.

Składniki:

  • 75 ml schłodzonego szampana
  • 75 ml schłodzonego piwa porter

Przygotowanie:

  1. Powoli wlej piwo do wysokiego kieliszka.
  2. Bardzo powoli dolej szampana.
  3. Serwuj bez mieszania – drink powinien mieć dwie warstwy.

Elderflower Fizz

Kwiatowe orzeźwienie z bąbelkami w roli głównej. Ten drink to doskonała propozycja na letnie, parne wieczory.

 

Składniki:

  • 100 ml schłodzonego szampana
  • 20 ml likieru z kwiatów bzu
  • 15 ml soku z cytryny

 

Przygotowanie:

  1. Do kieliszka wlej likier z kwiatów bzu oraz sok z cytryny.
  2. Delikatnie dolej szampan.
  3. Całość zamieszaj.

Szampany – trunki z najwyższej półki

Jak widzisz nie każde wino musujące może nosić dumne miano szampana, a sposób jego wytwarzania jest naprawdę rygorystyczny. Jeśli więc chcesz mieć pewność, że kupujesz oryginalny, francuski produkt z Szampanii, to koniecznie pamiętaj, by zwracać uwagę na opisane przez nas cechy charakterystyczne.

oprac, e-red, ppr.pl


POWIĄZANE

Po rozpoznaniu jawnym Sąd Najwyższy stwierdził ważność wyboru Karola Nawrockiego...

Złe wieści dla kawoszy. Ceny w sklepach mocno rosną i to może szybko się nie zmi...

Save the date! III Forum Polskiej Organizacji Biometanu Już 29 października Wars...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę