W dniach 8–17 lipca 2024 r. forum polityczne wysokiego szczebla ONZ ds. zrównoważonego rozwoju oceniło postępy w realizacji celu zrównoważonego rozwoju nr 2: "Wyeliminowanie głodu, zapewnienie bezpieczeństwa żywnościowego i lepszego odżywiania oraz promowanie zrównoważonego rolnictwa". Jest mało prawdopodobne, że cel ten zostanie osiągnięty do 2030 roku. Zamiast tego na całym świecie pogorszył się brak bezpieczeństwa żywnościowego, niedożywienie i ceny żywności.
Główne przyczyny braku bezpieczeństwa żywnościowego są trojakie:
- konflikty,
- niestabilność gospodarcza
- ekstremalne warunki pogodowe, które często się przenikają i wzajemnie zaostrzają. Rosyjska wojna napastnicza przeciwko Ukrainie utrudniła odbudowę po pandemii COVID-19 i pogłębiła światowy kryzys żywnościowy. Pokazało to, że niektóre systemy żywnościowe są niezrównoważone, ponieważ w zbyt dużym stopniu opierają się na wrażliwych globalnych łańcuchach. Tę nierównowagę uwypukla również fakt, że jedna trzecia żywności produkowanej na świecie jest marnowana lub marnowana.
W samej UE inflacja cen żywności spowodowana wpływem ekstremalnych zjawisk pogodowych, pandemii i wojny w Ukrainie doprowadziła do tego, że ponad ośmiu na 100 obywateli UE nie jest w stanie pozwolić sobie na regularne spożywanie odpowiednich posiłków, a 50 na 100 ma nadwagę.
Lepsze odżywianie i zrównoważenie rolnictwa leżą u podstaw nowej wspólnej polityki rolnej UE oraz strategii "od pola do stołu" i strategii na rzecz bioróżnorodności. Są one obecnie wystawiane na próbę przez wpływ COVID-19 i wojnę Rosji z Ukrainą. W krajach uboższych UE i jej państwa członkowskie przeciwdziałają brakowi bezpieczeństwa żywnościowego poprzez pomoc humanitarną i współpracę na rzecz rozwoju.
UE opiera swoje działania zewnętrzne na rzecz celu zrównoważonego rozwoju nr 2 na kompleksowych strategiach na obszarach objętych konfliktem, znacznych zdolnościach badawczych i promowaniu współpracy międzynarodowej. Jego wpływ jest jednak trudny do oszacowania, podczas gdy inne polityki UE, zwłaszcza w dziedzinie handlu, mają efekt mnożnikowy na inne systemy żywnościowe na całym świecie. Niniejszy briefing jest aktualizacją poprzedniego wydania autorstwa Anny Caprile i Erica Pichona, opublikowanego w styczniu 2022 r.
pełna treść raportu znajduje się TUTAJ
oprac, e-mk,ppr.pl na podst źródło europarl.europa.eu