biogaz_09_2025
biogaz, biometan, biopaliwa_ptak 2025

Rola UE w wyeliminowaniu głodu i poprawie żywienia

25 lipca 2024
Rola UE w wyeliminowaniu głodu i poprawie żywienia

W dniach 8–17 lipca 2024 r. forum polityczne wysokiego szczebla ONZ ds. zrównoważonego rozwoju oceniło postępy w realizacji celu zrównoważonego rozwoju nr 2: "Wyeliminowanie głodu, zapewnienie bezpieczeństwa żywnościowego i lepszego odżywiania oraz promowanie zrównoważonego rolnictwa". Jest mało prawdopodobne, że cel ten zostanie osiągnięty do 2030 roku. Zamiast tego na całym świecie pogorszył się brak bezpieczeństwa żywnościowego, niedożywienie i ceny żywności.

Główne przyczyny braku bezpieczeństwa żywnościowego są trojakie:

- konflikty,

- niestabilność gospodarcza

- ekstremalne warunki pogodowe, które często się przenikają i wzajemnie zaostrzają. Rosyjska wojna napastnicza przeciwko Ukrainie utrudniła odbudowę po pandemii COVID-19 i pogłębiła światowy kryzys żywnościowy. Pokazało to, że niektóre systemy żywnościowe są niezrównoważone, ponieważ w zbyt dużym stopniu opierają się na wrażliwych globalnych łańcuchach. Tę nierównowagę uwypukla również fakt, że jedna trzecia żywności produkowanej na świecie jest marnowana lub marnowana.

W samej UE inflacja cen żywności spowodowana wpływem ekstremalnych zjawisk pogodowych, pandemii i wojny w Ukrainie doprowadziła do tego, że ponad ośmiu na 100 obywateli UE nie jest w stanie pozwolić sobie na regularne spożywanie odpowiednich posiłków, a 50 na 100 ma nadwagę.

Lepsze odżywianie i zrównoważenie rolnictwa leżą u podstaw nowej wspólnej polityki rolnej UE oraz strategii "od pola do stołu" i strategii na rzecz bioróżnorodności. Są one obecnie wystawiane na próbę przez wpływ COVID-19 i wojnę Rosji z Ukrainą. W krajach uboższych UE i jej państwa członkowskie przeciwdziałają brakowi bezpieczeństwa żywnościowego poprzez pomoc humanitarną i współpracę na rzecz rozwoju.

UE opiera swoje działania zewnętrzne na rzecz celu zrównoważonego rozwoju nr 2 na kompleksowych strategiach na obszarach objętych konfliktem, znacznych zdolnościach badawczych i promowaniu współpracy międzynarodowej. Jego wpływ jest jednak trudny do oszacowania, podczas gdy inne polityki UE, zwłaszcza w dziedzinie handlu, mają efekt mnożnikowy na inne systemy żywnościowe na całym świecie. Niniejszy briefing jest aktualizacją poprzedniego wydania autorstwa Anny Caprile i Erica Pichona, opublikowanego w styczniu 2022 r.

pełna treść raportu znajduje się TUTAJ

oprac, e-mk,ppr.pl na podst źródło europarl.europa.eu


POWIĄZANE

W obliczu dynamicznych zmian na rynku surowców roślinnych, sektor paszowy w Euro...

W sezonie 2024/25 Unia Europejska wyłania się jako kluczowy światowy importer śr...

Lato w polu nie zna odpoczynku. To czas intensywnej pracy, gdy każda godzina ma ...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę