W dn. 2 maja br. włoskie władze weterynaryjne zgłosiły do Światowej Organizacji ds. Zdrowia Zwierząt (OIE) ognisko wysoce zjadliwej ptasiej grypy podtypu H7N7.
Wirusa wykryto w gospodarstwie hodowlanym kur niosek w regionie Emilia-Romania w północnych Włoszech. Stado kur liczyło 17 tys. szt. i utrzymywane było w systemie ekologicznym, wolnowybiegowym.
Krajowe władze niezwłocznie wprowadziły stosowne środki wymagane na podstawie unijnej dyrektywy 2005/94/WE, w tym ustanowiły obszary zapowietrzone i zagrożone.
W dn. 5 maja br. w Dzienniku Urzędowym UE opublikowano decyzję wykonawczą Komisji (UE) nr 2016/697 z dn. 4 maja 2016 r. dotyczącą niektórych środków ochronnych w odniesieniu do wysoce zjadliwej ptasiej grypy podtypu H7N7 we Włoszech.
FAMMU/FAPA na podst. OIE, Dz.U. UE (L 120 ) z dn. 05.05.16