biogaz_09_2025
biogaz, biometan, biopaliwa_ptak 2025

Przejściowy wzrost światowych cen żywności

1 marca 2018
Przejściowy wzrost światowych cen żywności

Indeks cen żywności FAO zwiększył się w lutym do 170,8 pkt. wobec 169,0 pkt. w styczniu (+1,1% m/m). Jest to jednocześnie jego pierwszy wzrost w ujęciu miesięcznym od września 2017 r.

Zwiększenie wartości indeksu wynikało z wyższych cen 2 z 5 jego składowych: produktów mlecznych (+6,2% m/m) oraz zbóż (+2,5% m/m). Przeciwny efekt miały niższe ceny oleju roślinnego (-3,1% m/m) oraz cukru (-3,4% m/m). Ceny mięsa w lutym nie zmieniły się w porównaniu do stycznia. W ujęciu rocznym światowe ceny żywności obniżyły się w lutym o 2,7% wobec spadku o 3,2% w styczniu.

Naszym zdaniem odnotowany w lutym wzrost cen żywności ma przejściowy charakter. Uważamy bowiem, że ceny produktów mlecznych powrócą w kolejnych miesiącach do trendu spadkowego. W naszej ocenie obawy o produkcję mleka w Nowej Zelandii związane z utrzymująca się w tym kraju suszą nie doprowadzą do trwałego wzrostu cen produktów mlecznych. W najbliższych miesiącach oczekujemy zwiększonej podaży mleka ze strony krajów UE. Natomiast ceny zbóż pozostawać będę w kolejnych miesiącach pod presją znaczących globalnych zapasów. W efekcie oczekujemy, że w kolejnych miesiącach spadek światowych cen żywności będzie kontynuowany.

 

Credit Agricole Bank Polska S.A. / FAO


POWIĄZANE

W obliczu dynamicznych zmian na rynku surowców roślinnych, sektor paszowy w Euro...

W sezonie 2024/25 Unia Europejska wyłania się jako kluczowy światowy importer śr...

Lato w polu nie zna odpoczynku. To czas intensywnej pracy, gdy każda godzina ma ...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę