Wycieczki do gospodarstw rolnych i ogrodniczych, zakładanie ogródków szkolnych oraz wspólne jedzenie drugich śniadań zakłada program edukacyjny "Szkoła z witaminą"; MEN chce by był on realizowany w szkołach od nowego roku szkolnego 2017/2018.
Program ma być powiązany z programem "Mleko, owoce i warzywa", który ma zastąpić dotychczasowe unijne programy "Mleko w szkole" i "Owoce i warzywa w szkole"; decyzją Komisji Europejskiej od nowego roku szkolnego 2017/2018 mają być one połączone.
Nowy unijny program kładzie większy niż dotychczas nacisk na działania edukacyjne, w tym na przybliżanie dzieciom tematyki związanej z rolnictwem.
Dlatego MEN chce, by szkoły, które przystąpią do tego programu, były zobowiązane do realizacji programu edukacyjnego "Szkoła z witaminą". W ramach programu mają podjąć działania kształtujące zdrowe nawyki żywieniowe u dzieci, wzbogacające ich wiedzę o pochodzeniu produktów rolnych oraz wiedzę o przeciwdziałaniu marnotrawieniu żywności.
Resort przygotował projekt rozporządzenia w tej sprawie. Ma ono wejść w życie 1 września 2017 r.
Zgodnie z nim szkoły uczestniczące w programie będą musiały zrealizować wymienione w dokumencie zadania, (co najmniej dwa w semestrze). Chodzi o organizowanie konkursów i festynów tematycznych, warsztatów kulinarnych oraz wycieczek do gospodarstw rolnych i ogrodniczych (w tym gospodarstw ekologicznych) lub zakładów przetwórstwa owoców i warzyw, zakładów przetwarzających produkty mleczne, a także na lokalne rynki, na których te produkty są oferowane.
Na liście zadań proponowanych dla szkół znalazło się także zakładanie i prowadzenie ogródków szkolnych (w formie grządek, na parapecie, upraw w workach i donicach), wspólne spożywanie drugiego śniadania połączone z jedzeniem owoców, warzyw, mleka i jego przetworów, w tym produktów regionalnych, oraz inne sposoby upowszechniania wiedzy na temat korzyści płynących z jedzenia ich. Chodzi o takie działania, jak np. wystawy, prezentacje czy gazetki szkolne.
Informacje na temat podjętych działań dyrektorzy szkół mają przekazywać do właściwych miejscowo oddziałów terenowych Krajowego Ośrodka Wspierania Rolnictwa.
Program "Mleko w szkole" realizowany jest w Polsce od roku szkolnego 2004/2005, zaś od roku szkolnego 2009-2010 działa program "Owoce w szkole" przekształcony później w "Owoce i warzywa w szkole". Ich celem jest promowanie wśród dzieci zdrowej diety, bogatej w owoce, warzywa i produkty mleczne. W ramach programu uczniowie szkół podstawowych otrzymują bezpłatnie świeże owoce, warzywa i soki oraz mleko i jego przetwory pochodzące od lokalnych dostawców.
(PAP)