Sukces Przedsiębiorstwa Zbożowo-Młynarskiego „PZZ” w Stoisławiu S.A. (Młyny Stoisław), należącego do Grupy Kapitałowej Krajowej Spółki Cukrowej S.A. Dwa produkty z oferty Spółki zdobyły prestiżowe certyfikaty Ogólnopolskiego Programu Promocyjnego „Doceń polskie” i tytuł „Top Produktu”. Wyróżnienie zostało przyznane przez niezależnych specjalistów z branży spożywczej, zasiadających w Loży Ekspertów programu „Doceń polskie” pod honorowym patronatem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
Decyzja o nadaniu certyfikatu zapadła podczas audytu żywności 27 kwietnia 2016 r. w Czeladzi, w ramach Ogólnopolskiego Programu Promocyjnego „Doceń polskie”. Mąka pszenna tortowa i Płatki owsiane górskie ekstra z oferty Przedsiębiorstwa Zbożowo-Młynarskiego „PZZ” w Stoisławiu S.A. otrzymały od Loży Ekspertów maksymalne noty. Przyznano im certyfikat jakości „Doceń polskie” oraz tytuł „Top Produkt”.
– Cieszę się, że nasze produkty, po które każdego dnia sięgają polscy konsumenci, otrzymały potwierdzenie najwyższej jakości w postaci niezależnej oceny eksperckiej. W ten sposób wspólnie wspieramy rozwój polskiego sektora spożywczego i rozwijamy ideę patriotyzmu gospodarczego - ocenia Paweł Piotrowski, Prezes Zarządu Krajowej Spółki Cukrowej S.A., do której należy Przedsiębiorstwo Zbożowo-Młynarskiego „PZZ” w Stoisławiu S.A.
Do atestacji zakwalifikowane zostały wyłącznie wyroby z tzw. polskim akcentem: produkowane z rodzimych składników, na podstawie tradycyjnej receptury lub na terenie naszego kraju. Wszystkie artykuły spożywcze spełniające ten warunek zostały indywidualnie sprawdzone przez jury. Oceniany był smak, wygląd i stosunek jakości do ceny.
W jubileuszowej certyfikacji wzięło udział 75 producentów z całego kraju. Loża Ekspertów oceniła niemal 170 wyrobów różnego typu.
- Certyfikatem „Doceń polskie” honoruje się tylko rodzimą żywność wysokiej jakości. Klienci mają pewność, że produkt opatrzony znakiem „Doceń polskie” został sprawdzony i warto po niego sięgnąć. Jednocześnie certyfikat rozwiewa wszystkie wątpliwości dotyczące pochodzenia produktu, wybierając go, kupujący wspierają polski sektor spożywczy – wyjaśnia Marek Bielski, twórca Ogólnopolskiego Programu Promocyjnego „Doceń polskie”. – Udział producenta w programie „Doceń polskie” dowodzi, że wytwórca nie boi się ocen niezależnych ekspertów. Certyfikat nadawany jest na podstawie ocen specjalistów; wyróżnienia nie są nadawane automatycznie wszystkim, którzy o niego zabiegają. Zdobycie certyfikatu jest więc prestiżowym osiągnięciem.
Program „Doceń polskie”
Ogólnopolski Program Promocyjny „Doceń polskie” jest realizowany od 2011 roku. Od początku funkcjonowania przedsięwzięcia, honorowy patronat nad nim sprawuje Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Celem programu jest propagowanie wysokiej jakości artykułów spożywczych dostępnych na polskim rynku oraz ich wytwórców. Cztery razy w roku odbywają się audyty żywności, podczas których Loża Ekspertów ocenia produkty spożywcze i decyduje, które z nich mogą zostać wyróżnione certyfikatem jakości. Ocenie podlegają: smak, wygląd i stosunek jakości wyrobu do jego ceny. Członkami jury są specjaliści zawodowo związani z branżą spożywczą. Każdy z nich ocenia produkt, nie konsultując się z pozostałymi ekspertami. Przewodniczącym Loży jest Mirek Drewniak, mistrz kuchni, współzałożyciel i członek Fundacji Klubu Szefów Kuchni. Każdy juror sprawdza wszystkie produkty i przyznaje im noty w dziesięciostopniowej skali. Certyfikat jakości uzyskują tylko te wyroby, którym przyznano minimum 7,5 pkt. Żywność z maksymalnymi notami zdobywa także tytuł „Top Produkt”. Godła promocyjne są nadawane na dwa lata.
Krajowa Spółka Cukrowa S.A.powstała w 2002 roku. Jest największym w Polsce i ósmym, co do wielkości, producentem cukru w Europie. Udział KSC S.A. w krajowym rynku cukru wynosi blisko 40 procent. W skład koncernu wchodzi 7 cukrowni (Dobrzelin, Kluczewo, Krasnystaw, Kruszwica, Malbork, Nakło, Werbkowice) zlokalizowanych na terenie pięciu województw.
Grupa Kapitałowa Krajowej Spółki Cukrowej S.A. działa w pięciu sektorach rynku rolno-spożywczego. Podstawowym sektorem Grupy pozostaje przemysł cukrowniczy. Cztery kolejne to przemysł cukierniczy, przemysł przetwórstwa owocowo-warzywnego, przemysł zbożowo-młynarski oraz przemysł ziemniaczany.
Grupę Kapitałową Krajowej Spółki Cukrowej S.A. współtworzą, poza KSC S.A: Przedsiębiorstwo Zbożowo-Młynarskie „PZZ” w Stoisławiu S.A., Fabryka Cukierków „Pszczółka” Sp. z o.o., Polskie Przetwory Sp. z o.o., Przedsiębiorstwo Przemysłu Ziemniaczanego „Trzemeszno” Sp. z o.o. Na ofertę Grupy składają się m.in. cukier, słodycze, ketchupy, ogórki konserwowe, mąki, kasze.
Biuro Prasowe Krajowej Spółki Cukrowej S.A.