aaaaaaaaaaaJOHN_DEERE1

Ogólnopolski Informator Drobiarski 10(169) październik 2005

4 października 2005

Wydawnictwo: Masterpress
Rok wydania: 2005
ISSN: 1234-7450

Szanowni Państwo,

Za nami już POLAGRA-FOOD w Poznaniu (20-23.IX.2005). N ie oznacza to jednak końca targowego sezonu. Przed nami bowiem najważniejsze spotkanie branży drobiarskiej - POLAGRA-FARM (6-9.X.2005). Na tym jednak nie poprzestajemy. Bowiem kolejna okazja do wspólnego spotkania to FERMA BYDŁA, ŚWIŃ I DROBIU, która odbędzie się 25-27.X.2005 w Olsztynie. Licząc na interesujące i owocne rozmowy gorąco zachęcamy do odwiedzenia naszego stoiska.

W merytorycznym przygotowaniu do targów z pewnością pomoże nam lektura Informatora, w którym ......

Dr Piotr Bugajak zapozna nas z najbardziej charakterystycznymi objawami grypy ptaków , która ostatnimi czasu spędza sen z powiek nie tylko Drobiarzom .

Dr Józefa Krawczyk opowie nam o sytuacji krajowej produkcji mięsa drobiowego na tle rozszerzonego rynku Unii Europejskiej.

W VI części KĄCIKA MŁODEGO FARMERA przeczytamy o konieczności instalacji w kurniku właściwego systemu oświetlenia.

Ponownie życząc satysfakcjonujących targowych spotkań zachęcamy do lektury

Redakcja

  • Avian Influenza – czyli grypa ptaków (AI) – P. Bugajak
    Avian Influenza – czyli grypa ptaków (AI). Dawniej ta jednostka chorobowa była określana w podręcznikach chorób drobiu jako pomór drobiu co bardziej oddaje prawdziwy jej przebieg nazwa choroby. Choroba ta jest wywołana przez wirus należący do rodziny Orthomyxoviride, typ A. Charakteryzuje się on ogromna zmiennością genotypową co stwierdza się później w badaniach wirusologicznych poprzez stwierdzanie nowych podtypów wirusa. Obecnie wykryto w otoczce wirusa 16 różniących się właściwościami chorobotwórczymi antygenów H ( od H 1 do H 16) oraz 9 antygenów typu N ( od N 1 do N 9). Każdy wirus AJ zawiera po jednym antygenie typu H i po jednym typu N. Wirusy te tworzą różne kombinacje, tak że w danym roku czynnikiem etiologicznym może być wirus posiadający antygen H 1 N 1, a w następnym H1N2 itd.
  • SYTUACJA KRAJOWEJ PRODUKCJI MIĘSA DROBIOWEGO NA TLE ROZSZERZONEGO RYNKU UNII EUROPEJSKIEJ – J. Krawczyk
    W ostatnich latach na rynku krajowym wzrasta znaczenie mięsa drobiowego i jego przetworów o czym świadczy fakt, że jego spożycie stanowi 28% ogólnej konsumpcji mięsa. Integracja europejska dokonana od 1 maja 2004 roku i przyłączenie 10 nowych państw do rynku Wspólnoty spowodowała zwiększenie produkcji mięsa drobiowego w rozszerzonej Unii o około 20%. Proporcjonalnie do tego zwiększyła się także liczby konsumentów na rozszerzonym rynku europejskim, pojawiły się nowe rynki zbytu, wcześniej dla nas niedostępne, a to stwarza szansę na utrzymanie się tendencji wzrostowej krajowej produkcji. Wśród 10 nowo przyjętych do UE krajów, Polska z roczną produkcją ok. 1,2 tys t żywca drobiu - zdecydowanie przoduje. Jak wynika z danych ZMP (2005) w 2004 roku produkcja mięsa drobiowego w rozszerzonej UE-25 wynosiła 11,2 tys.t, a udział Polski w tym zakresie wynosił 8%.
  • KĄCIK MŁODEGO FARMERA – Praktyczne informacje dotyczące opłacalnej produkcji brojlerów cz. VI – A. Rachwał
    Zdrowe stado brojlerów powinno uzyskiwać pożądaną i wyrównaną masę ciała już od pierwszego dnia życia piskląt, dzięki prawidłowo przebiegającym procesom wzrostu i rozwoju w odpowiednich warunkach chowu. Tak więc konieczność zainstalowania w kurniku właściwego systemu oświetlenia jest dziś większa niż kiedykolwiek przedtem.

Adres redakcji:
Ogólnopolski Informator Drobiarski
"MASTERPRESS" Sp. z o.o.
ul. Metalowa 4
10-603 Olsztyn
tel. (89) 533 44 04
fax (89) 533 43 30
e-mail: drobiarski@masterpress.com.pl
Internet: http://www.masterpress.com.pl/


POWIĄZANE

Praca dla opiekunek w Niemczech to nie tylko źródło dochodu, ale także możliwość...

Każda firma z sektora rolniczego wie, jak trudno jest walczyć o uwagę klientów, ...

We wtorek posłowie z Komisji Wolności Obywatelskich wraz z ekspertami i zaintere...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę