Na zamówienie GEOPA, organizacji pracodawców rolniczych, przeprowadzono analizę warunków zatrudniania pracowników sezonowych w rolnictwie w krajach Unii Europejskiej.
Stwierdzono, że w poszczególnych państwach różnią się one zasadniczo. Najniższe godzinne wynagrodzenie otrzymują pracownicy w Grecji i Portugalii. Nie przekracza ono 4 euro za godzinę. Nieco lepiej są wynagradzani robotnicy rolni w Hiszpanii, którzy otrzymują 4,3 euro. We Francji i we Włoszech wynagrodzenie to wynosi 8,5 euro, czyli utrzymuje się na poziomie zbliżonym do średniego w Unii. W Danii natomiast osiąga ono 16,7 euro za godzinę.
Różnią się też zasady wynagradzania za godziny nadliczbowe. W Belgii dopiero od pięćdziesiątej godziny nadliczbowej wynagrodzenie wzrasta. W Portugalii dziewiąta godzina pracy w ciągu dnia jest opłacana o 50% wyżej niż poprzednie, a dziesiąta – o 75% wyżej.
W większości krajów pracownicy sezonowi są zatrudniani bezpośrednio przez pracodawców. Wyjątek stanowią Niemcy i Finlandia. W Niemczech niedobór rąk do pracy powoduje, że zatrudnia się około 250 tys. pracowników sezonowych. Pracodawcy zatrudniają ich za pośrednictwem biur pracy.