Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Polska papryka króluje

2 września 2022
Polska papryka króluje

Cenne źródło zdrowia i smaku # eksport nawet na Węgry # dobry wybór # co wiedzieli Aztekowie

Święta, święta i po świętach - chodzi o serię świąt, targi i specjalne dni PAPRYKI. Te uroczyste chwile są celebrowane głównie w rejonie Równiny Radomskiej, ale nie tylko. Także pod Zamościem w Jatutowie, a w Szczecinie przez cały rok … częstują paprykarzem szczecińskim.

Polska papryka króluje, jej sława dotarła nawet do Chin, chociaż w telewizyjnej reklamie pewnego koncernu pojawiła się próba zepchnięcia jej przez hiszpańską, rzekomo najlepszą.

Ale polscy rolnicy ogłosili, że nie mają się czego wstydzić i produkują paprykę bardzo dobrej jakości, na pewno nie gorszej od hiszpańskiej. Zaakcentowali, że produkowana na naszym subregionie papryka jest rozpoznawalna i przez konsumentów doceniana nie tylko na naszym polskim rynku, ale także jest eksportowana do innych krajów w Europie. Doszło do ugody.

To wspaniały widok - stragany i półki sklepów wypełnione są wieloma kolorami tego adoptowanego przed wiekami warzywa…

- „Ruszył sezon na krajową paprykę – wyjaśnia pani Anna Litwin z firmy „Ewa Bis” należącej do Stowarzyszenia „Polska Ekologia” - Polacy coraz chętniej uprawiają i jedzą paprykę. Z roku na rok nasadzeń jest więcej, aczkolwiek cały czas paprykowym zagłębiem Polski pozostaje ziemia radomska, a w szczególności gminy Przytyk, Wyśmierzyce, Klwów, Potworów i Radzanów. Rejon radomski jest popularny ze względu na swój łagodny klimat, natomiast warto zauważyć, że również i w innych regionach , takie jak Lubelszczyzna, okolice Sandomierza, Grudziądza i Igołomi, sadzi się paprykę na większą skalę.                                                                                                          W 2014 r. osiągnięty został pułap 1,4 tysięcy hektarów nasadzeń. Najpopularniejszą odmianą w naszym kraju jest niezmiennie od lat papryka czerwona, która stanowi 90% całej produkcji. Papryka jest uprawiana w Polsce głównie w tunelach i rocznie uzyskuje się ok. 80 do 100 tysięcy ton tego warzywa. Należy przy tym nadmienić, że tylko ok. 25 tys. ton to papryka uprawiana na polu.”

Czy rzeczywiście polska papryka ma takie wzięcie w świecie?


-„ Nasza firma,” Ewa Bis”, jest dużym eksporterem tego warzywa do całej Europy Zachodniej, gdzie bardzo cenione są walory smakowe papryki. Jej eksport rokrocznie się rozwija i w ciągu ostatnich 10 lat wzrósł ponad trzykrotnie, z ok. 6 tys. ton na 20 tys. ton.
Ze względu na niską wartość kaloryczną oraz dużą zawartość antyoksydantów i węglowodanów cieszy się ona coraz większym uznaniem konsumentów. Dodatkowym atutem papryki jest to, że jest ona źródłem kwasu foliowego, rutyny ( antyoksydant) i witamin C i E, a także soli mineralnych ( potas, magnez, wapń, fosfor, żelazo)” - podkreśla p. Anna Litwin.

Rośnie świadomość klientów, więcej osób zwraca uwagę na pochodzenie produktu i szuka tych z symbolem EKO. Uważnie podchodzi do komunikatów o wycofaniu jakiejś partii np. z powodu stężenia ethephonu( chemicznego regulatora wzrostu), co nie zdarza się w produkcji ekologicznej. Ekologia górą?

-„Cały czas wspieramy ekologiczną produkcję tego warzywa, a naszych dostawców zachęcamy do powrotu do starych metod uprawy. Takie uprawy są nie tylko tańsze w funkcjonowaniu, ale także gwarantują późniejszy bezproblemowy zbyt. Konsumenci na całym świecie są coraz bardziej świadomi, a co za tym idzie, również wymagający. Interesują się składem chemicznym produktów, chcą jeść zdrowo, a najchętniej kupują lokalne produkty z niewielkich, ekologicznych firm. Ekologia stała się ostatnimi czasy bardzo popularna „ informuje p. Anna Litwin.

A do wzmocnienia patriotyzmu konsumenckiego warto przypomnieć słowa dra n. med. Igora Łoniewskiego z Pomorskiej Akademii Medycznej dotyczące naszych zakupowych wyborów i dylematu czy kupić polską czy z importu: „My jesteśmy lepiej dostosowani do spożywania naszych warzyw i owoców, niż warzyw i owoców egzotycznych”.
Już Aztekowie wiedzieli, że papryka sprzyja długowieczności, zachowaniu ładnej cery i sił witalnych. Sięgajmy zatem do tego źródła obfitości.
-------------------------------------------------------------------------------------------------
Naczelnym zadaniem Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Przetwórców i Producentów Produktów Ekologicznych „Polska Ekologia” jest otwieranie drzwi, a mówiąc wprost otwieranie umysłów, pokazywanie sensu bardziej świadomego odżywiania się, potrzeby wybierania żywności ekologicznej jedzenia wysokiej jakości i jego dobroczynnym wpływie na zdrowie.
Przez 12 lat istnienia krok po kroku ekologiczna organizacja zdołała przeprowadzić setki warsztatów kulinarnych, spotkań konsumenckich i wystąpień na imprezach targowych międzynarodowych i krajowych. Wszystko wskazuje na to, że z dobrym skutkiem, albowiem rośnie fala zainteresowania żywnością ekologiczną.
Polacy coraz bardziej cenią żywność: naturalną, świeżą, z pewnego źródła, z certyfikatem i dobrej marki – to wynik badania zrealizowanego przez Ośrodek Ewaluacji, zatytułowanego „Kogo nęci zdrowie jedzenie”.                                                                                             Jeśli na certyfikowaną żywność zwraca uwagę już 34% Polaków ( a inne badania to potwierdzają), to w pewnej części jest to zasługa Stowarzyszenia „Polska Ekologia”. Prognozy też są obiecujące, gdyż jak wykazują to analizy BGŻ BNP Paribas, zmiany na rynku żywności będą możliwe dzięki przemianie pokoleniowej. Młodzi ludzie stawiają na ekologię i wysoką jakość produktów. Olbrzymie znaczenie ma tu Internet i media społecznościowe, a także działania społeczności lokalnych.
Stowarzyszenie „Polska Ekologia” skupia osoby i firmy zajmujące się produkcją żywności z surowców ekologicznych certyfikowanych(!) Ideą naczelną Stowarzyszenia jest reprezentowanie całej branży żywności ekologicznej, przy aktywnej pracy na rzecz rozwoju EKO rynku i edukowania społeczeństwa. Starania Zarządu tej organizacji przynoszą też efekty dzięki motywowaniu i aktywowaniu ekologicznych rolników i przetwórców produktów ekologicznych. A to wzmacnia tworzenie innowacyjnych ofert.
Prezesem tej organizacji jest Paweł Krajmas, doświadczony i dyplomowany arcymistrz masarstwa, autorytet w zakresie produkcji żywności ekologicznej, nagradzany i znany społecznik na Podkarpaciu.
O żywotne sprawy Stowarzyszenia od początku jego istnienia dba Jolanta Lyska dyrektor generalny, dobry duch całego ugrupowania.
Ekologiczne metody produkcji żywności przyczyniają się do ochrony zdrowia społeczeństwa, pozwalają zachować bioróżnorodność środowiska, zgodnie z hasłem: Euroliść symbolem najwyższej jakości produktu.

 


POWIĄZANE

Cyfryzacja jest bronią obosieczną - z jednej strony usprawnia procesy biznesowe,...

Rolnictwo 4.0 – nie ma konieczności dwukierunkowej wymiany danych w robotach! Za...

Jak podała służba prasowa Ministerstwa Polityki Agrarnej i Żywności Ukrainy, min...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę