Ukraińska grupa kapitałowa Avangardco otrzymała zgodę od instytucji unijnych na przywóz do Wspólnoty jaj kurzych w skorupkach klasy A czyli przeznaczonych do bezpośredniego spożycia przez europejskich konsumentów. Przedstawiciele ukraińskiej firmy zapowiedzieli, że pierwsze partie jaj zostaną dostarczone już w marcu tego roku. - Decyzja Komisji Europejskiej będzie miała bardzo poważne skutki dla polskich producentów jaj – mówi Katarzyna Gawrońska z Krajowej Izby Producentów Drobiu i Pasz. Gawrońska podkreśla, że należy się spodziewać zaostrzenia konkurencji eksportowej i istotnego pogorszenia rentowności wywozu jaj z Polski.
Zezwolenie dla Avangardco będzie obowiązywało od 28 lutego 2018 r., a uzyskał je jeden z największych kompleksów drobiarskich zarządzanych przez tę firmę – AVIS. Potencjał produkcyjny zakładu AVIS oceniany jest na 5,2 mln kur niosek o rocznej zdolności produkcyjnej 1,6 mld jaj w skorupkach.
Avangardco jest liderem w produkcji jaj w skorupkach i suszonych produktów jajecznych na Ukrainie i jednym z liderów w Europie.
Krajowa Izba Producentów Drobiu i Pasz przypomina, że pierwszym zakładem, który został umieszczony na liście przedsiębiorstw Komisji Europejskiej dopuszczonych do przywozu jaj spożywczych klasy A na rynek unijny był zakład „YASENSVIT” zależny od grupy Ovostar Union. Zezwolenie dla „YASENSVIT” obowiązuje od 12 września 2017 roku, a w października ukraińska firma rozpoczęła sprzedaż jaj unijnym odbiorcom.
- Avangardco już dawno postawiło na ożywienie wywozu do Unii Europejskiej, szukając „lekarstwa” na zmniejszenie uzależnienia od sprzedaży na rynkach państw MENA jako swojego głównego rynku eksportowego. W ostatnich latach pogorszyła się sprzedaż tej firmy do państw tego regionu z uwagi na panującą tam niekorzystną sytuację geopolityczną - mówi Katarzyna Gawrońska, Główny Specjalista Krajowej Izby Producentów Drobiu i Pasz.
Handel z UE ukraińskie przedsiębiorstwa sektora jaj rozpoczęły w 2014 roku. Wtedy uzyskały jednak uprawnienia przywozowe wyłącznie dla przetworów oraz jaj do przetwórstwa. W 2015 roku Komisja Europejska zatwierdziła założenia programów zwalczania salmonelli w stadach towarowych kur niosek przedstawionych przez władze Ukrainy, co otwarło furtkę do eksportu jaj kurzych świeżych klasy A.
Import jaj i przetworów z Ukrainy systematycznie rośnie - jeszcze w 2014 r. udział Ukrainy w unijnym imporcie wynosił 4 proc., a w 2016 r. – już 50 proc.
Krajowa Izba Producentów Drobiu i Pasz