Oficjalne zniesienie obostrzeń dla wywozu mięsa drobiowego z Polski do Chin powinno doprowadzić do istotnego wzrostu eksportu do tego kraju, ale w długim terminie. W krótszym okresie czasu nie powinniśmy spodziewać się przełomu – wynika z prognoz Krajowej Izby Producentów Drobiu i Pasz.
W kontekście decyzji władz chińskich o otwarciu rynku na polski eksport drobiu ciekawostką jest to, że sprzedaż mięsa z Unii Europejskiej do Chin, w tym z Polski, była i jest prowadzona cały czas, pomimo zakazów.
- Oficjalna zgoda władz chińskich z pewnością zwiększy polski eksport do tego kraju. Uważamy jednak, że będzie to miało przede wszystkim znaczenie w dłuższym okresie czasu. Sądzimy, że w krótkim, rocznym horyzoncie, dzięki otwarciu rynku chińskiego, cały polski wolumen eksportu mięsa drobiowego zwiększy się tylko o około 10 tys. ton czyli o jakiś jeden procent naszego wywozu ogółem. Szymyślik tłumaczy, że oprócz niewielkich bezpośrednich dostaw, mięso z Polski i innych unijnych krajów trafia do Chin poprzez reeksport z Hongkongu. W związku z tym część przesyłek, które przed zakazami były kierowane bezpośrednio do chińskich odbiorców, w bieżącym roku trafiała najpierw do Hongkongu. Dowodem na taki stan rzeczy są – według dyrektora KIPDiP – choćby statystyki handlowe, zgodnie z którymi łączny eksport do Chin i Hongkongu, po dziewięciu miesiącach 2016 roku wyniósł około 23 tys. ton, a w takim samym okresie tego roku osiągnął już 27 tys. ton dla samego tylko Hongkongu.
Krajowa Izba Producentów Drobiu i Pasz zwraca również uwagę na to, że polski i europejski handel z Chinami, choć w niewielkim zakresie, to jednak odbywa się także bezpośrednio, pomimo zakazów. W zeszłym roku, przed wprowadzeniem ograniczeń eksportowych, sprzedaż mięsa drobiowego z Polski do Chin wyniosła 15,6 tys. ton. W tym roku, do końca września, sprzedano z naszego kraju do Chin niespełna 600 ton mięsa drobiowego. W tegorocznych dostawach na rynek chiński wyprzedziły nas Francja, Wielka Brytania, Holandia oraz Szwecja. Łącznie, w tym roku z objętej zakazami Unii Europejskiej do Chin trafiło 4 tys. 300 ton drobiu. Było to jednak prawie ośmiokrotnie mniej niż w 2016 roku, kiedy to Polska posiadała oficjalną zgodę na eksport drobiu na teren Chin.
Krajowa Izba Producentów Drobiu i Pasz