Zniesienie limitowania produkcji cukru silnie zwiększy konkurencję pomiędzy producentami cukru w UE, dlatego istotne jest wspieranie rozwoju upraw buraków cukrowych i produkcji cukru w Polsce - uważa resort rolnictwa.
"Zniesienie kwotowania produkcji cukru od 1 października 2017 roku, toczące się negocjacje UE w zakresie liberalizacji handlu z krajami trzecimi oraz koniunktura na rynku światowym to główne czynniki mające wpływ na rozwój sytuacji na tym rynku" - napisał resort rolnictwa komentując zniesienie limitowania produkcji cukru.
Istotną zmianą regulacji handlowych jest zniesienie ograniczeń ilościowych w eksporcie oraz pozwoleń monitorujących wywóz, co w sposób istotny zwiększy możliwość eksportu cukru poza rynek Unii Europejskiej.
Wraz ze zniesieniem kwot przestała obowiązywać minimalna cena skupu buraków cukrowych. Utrzymane są natomiast instrumenty wzmacniające relacje w łańcuchu marketingowym (organizacje producentów i ich zrzeszenia, organizacje międzybranżowe), kryzysowe instrumenty wsparcia rynku, związana z produkcją płatność do buraków cukrowych oraz ochrona celna (cła i kontyngenty).
Na rynku cukru jednym z elementów, na podstawie którego podejmuje się działania kryzysowe jest system jego monitorowania, o co zabiegała Polska. Jest on niezbędny do sporządzania przez Komisję Europejską szczegółowego bilansu cukru i izoglukozy w UE. Działania te pozwolą na bieżącą analizę sytuacji na rynku cukru na szczeblu unijnym i krajowym oraz podejmowanie decyzji w zakresie rynku cukru - zaznacza resort rolnictwa.
Program rozwoju rynków rolnych na lata 2015-2020, opracowany przez Ministerstwo Rolnictwa, zakłada rozwój uprawy buraków cukrowych, w tym poprawę wydajności ich uprawy oraz zapewnienie odpowiedniej wielkości produkcji cukru, która powinna zagwarantować bezpieczeństwo żywnościowe w kraju oraz stabilizację sytuacji finansowej plantatorów buraków cukrowych oraz producentów cukru.
Ministerstwo przypomina, że prowadziło intensywne działania na rzecz zacieśnienia współpracy pomiędzy uczestnikami rynku cukru - Krajowym Związkiem Plantatorów Buraków Cukrowych i Związkiem Producentów Cukru w Polsce. Porozumienie zostało podpisane 19 kwietnia br., określa ono zasady współpracy między plantatorami buraków cukrowych, a producentami cukru w Polsce, co ma szczególnie istotne znaczenie w obliczu likwidacji kwot produkcyjnych w sektorze cukru.
Polska jest trzecim producentem cukru w Unii Europejskiej (ok. 2 mln ton w sezonie 2016/2017), po Francji (4,2 mln t) i Niemczech (3,6 mln t). Uprawą buraków cukrowych w Polsce zajmuje się ponad 34 tysiące rolników.
Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej szacuje, że w tym roku cukrownie w Polsce wytworzą 2,1 mln ton cukru. Krajowe zapotrzebowanie na cukier oceniane jest na ok. 1,75 mln ton. W rezultacie konieczny będzie duży eksport cukru.
W Polsce produkcją cukru zajmują się cztery koncerny: trzy niemieckie Pfeifer & Langen Polska S.A., Nordzucker Polska, Suedzucker Polska oraz Krajowa Spółka Cukrowa posiadająca 40 proc. krajowego rynku cukru.
Anna Wysoczańska, Marek Michałowski (PAP)