Nowoczesna linia do produkcji serów firmy Obram to kolejna inwestycja mleczarni Mlekpol (SM). Linia spełnia najwyższe światowe standardy technologiczne. Jej moce przerobowe to ok. 400 tys. litrów mleka na dobę i produkcja 41 ton sera. Uruchomienie linii pozwoliło na likwidację dwóch wyeksploatowanych ciągów technologicznych: w zakładach Kolno (ZPM) i Zambrów (ZPM). Produkowany asortyment to: Salami, Havarti, sery typu śmietankowego i Tylżycki, które cieszą się dużym uznaniem konsumentów.
Podczas uroczystego otwarcia linii, które odbyło się 20 września, zaprezentowano także nową część - ekologiczną kotłownię nie emitującą zanieczyszczeń do atmosfery. Kotłownia ogrzewana jest płynnym gazem – metanem. Jest bezobsługowa. Eliminuje uciążliwe prace związane z dotychczasową instalacją opartą na węglu. Dzięki nowoczesnej instalacji, Kolno (ZPM) zyskał dostęp do niezależnego źródła energii cieplnej, z możliwością jego magazynowania. Zainstalowana stacja LNG firmy Barter spełnia wysokie wymagania bezpieczeństwa i ochrony środowiska. W uroczystym spotkaniu wzięli udział przedstawiciele władz państwowych i samorządowych.
Nowoczesna linia do produkcji serów Obram
Opis linii:
- 5 kotłów serowarskich – 15 tys. litrów mleka każdy
- 2 bufory gęstwy
- UFP 1 – do serów w bloku 10x10x750 (Tylżycki) i do serów Ø112 (Trappista)
- UFP 2,3 – do serów Ø80 Salami, Havarti
- 3 rodzaje form: * Ø80 – do serów Salami i Havarti; Ø112 do serów Trappista; prostokątne blok 10x10 – do sera Tylżyckiego
- na UFP następuje oddzielenie serwatki i wstępnie prasowane jest ziarno
- formy z serem prasowane są w 5 rzędach pras po 17 form w każdym. Formy z pras „wchodzą” do przetrzymywacza w obiegu form w celu ukwaszenia się sera
- następnie trafiają do opróżniarki, gdzie ser z form transportowany jest na Agregat załadunkowy przez Robot Kuka
- 2 agregaty załadunkowe – pracują na zmianę
- 1 war sera Ø80 – 2,5 kontenera; 1 war sera Ø90 lub bloku 10x10
- 3 baseny solankowe - pojemność jednego basenu – 90 tys. litrów
- 2 tanki buforowe
- Agregat wyładunkowy – sery transportowane są do działu pakowania sera
Sery po zapakowaniu umieszczane są w pojemnikach, układane na palety
i transportowane windą do działu dojrzewalni.
Zakład Produkcji Mleczarskiej w Kolnie
Polska spółdzielczość mleczarska w Kolnie może poszczycić się długoletnią tradycją. Początek jej historii sięga lat 30. XX wieku. Spółdzielnię mleczarską zawiązała grupa rolników, wśród których jest jeden z najbardziej zasłużonych dla kolneńskiego mleczarstwa – Czesław Krzywda. Zakład przerobowy powstaje z dobrowolnych składek członków, założycieli i dostawców. Spółdzielnia dynamicznie rozwija się. We wrześniu 1935 roku skupuje od 465 dostawców 141 tys. litrów mleka, a rok później już 230 tys. litrów od 870 producentów. W trudnych czasach okupacji niemieckiej podczas II wojny światowej zakład nie przerywa pracy. Spółdzielnia mleczarska zostaje reaktywowana w 1957 roku.
Systematycznie wzrasta skup mleka. Po osiągnięciu 50 tys. litrów dziennego skupu w 1970 r., zapada decyzja o budowie nowego zakładu. Dwa lata później rusza nowoczesna produkcja serów dojrzewających, mleka w proszku, masła, śmietany, mleka spożywczego i twarogów. Kolejne rozbudowy Kolno (OSM) to już czasy po zmianach ustrojowych w Polsce.
W latach 1989-96 powstają: nowa odbieralnia mleka, aparatownia i nowa solownia. Zakupiono także linię do produkcji serów firmy Alfa Laval o zdolności przerobowej 200 tys. litrów na dobę oraz linię do produkcji sera Havarti o zdolnościach przerobowej 100 tys. litrów na dobę.
Wydarzeniem na skalę krajową jest połączenie, 1 września 1999 r., Kurpianka (OSM) w Kolnie ze mleczarnią Mlekpol (SM) w Grajewie. To pierwsze w Polsce połączenie dwóch spółdzielni o tak dużych potencjałach produkcyjnych nawzajem uzupełniających się. Fuzja skutkuje dynamicznym wzrostem produkcji mleka. W powiecie Kolno w 1999 r. wyprodukowano 88 mln litrów mleka natomiast w bieżącym roku 183 mln l. mleka.
Zrealizowane inwestycje pozwalają przetworzyć 700 tys. litrów mleka dziennie i produkcję ponad 70 ton sera dojrzewającego, 10 ton serów topionych i 10 ton Rolady ustrzyckiej.
ZPM Kolno zatrudnia 260 osób.
Najbardziej znane sery produkowane w ZPM Kolno to: Havarti, Salami, Królewski z Kolna, Jantar, Senator, Rolada ustrzycka i bogata gama serów topionych.
O mleczarni Mlekpol (SM)
Spółdzielnia Mleczarska Mlekpol w Grajewie to największy producent mleka i wyrobów mleczarskich w Polsce. Od lat niekwestionowany lider rodzimego mleczarstwa oraz jeden z dwudziestu największych przetwórców mleka w Europie. Jako pierwszy podmiot skupowy w Polsce Mlekpol (SM) przekroczyła granicę 1,5 mld litrów skupionego mleka. To blisko 5 mln litrów mleka dziennie od ponad 11 300 producentów. Produkty Mlekpol powstają w 12 nowoczesnych i wysoko wyspecjalizowanych zakładach produkcyjnych w : Grajewie, Zambrowie, Mrągowie, Kolnie, Sejnach, Bydgoszczy, Sokółce, Dąbrowie Białostockiej, Radomiu, Zwoleniu, Gorzowie Wielkopolskim i Suwałkach.
Biuro prasowe SM MLEKPOL