biogaz_09_2025
biogaz, biometan, biopaliwa_ptak 2025

Koniec z salmonellą - przełomowa technologia Polaków

14 czerwca 2016
Koniec z salmonellą - przełomowa technologia Polaków

Zdrowsi ludzie, mniej antybiotyków i do 3 miliardów euro oszczędności rocznie - to możliwe dzięki technologii Sal Ethvi umożliwiającej wytworzenie szczepionki przeciwko salmonelli. Została ona opracowana przez polskie firmy Immunolab i NatVet. To pierwsze na świecie rozwiązanie chroniące kury przed 5 najgroźniejszymi odmianami tej bakterii. Projekt zyskał uznanie Komisji Europejskiej, która przeznaczyła grant na jego rozwój.

Wiesz co jesz?

Co roku na świecie ponad 80 milionów[1] osób zmaga się z chorobami przenoszonymi przez żywność z pałeczkami salmonelli. Bakteria może utrzymywać się w ludzkim organiźmie kilka miesięcy. Prowadzi do zatruć pokarmowych, zakażenia narządów wewnętrznych, chorób stawów czy duru brzusznego, któremu towarzyszą ogromne bóle brzucha.

Jedną z głównych przyczyn zatruć pokarmowych wywołanych salmonellą jest spożywanie produktów pochodzących od zakażonego drobiu. Nie nadają się one do spożycia przez człowieka. Czasami jednak zakażone mięso trafia do sprzedaży.

Salmonella ginie w wysokiej temperaturze, dlatego do sprzedaży dopuszczane jest mięso po obróbce termicznej. Nie zmienia to faktu, że drób był wcześniej zarażony i ryzyko zachorowania może nie zostać wyeliminowane do końca.” – zaznacza Krzysztof Głośnicki, Prezes Zarządu NatVet.

Lepiej zapobiegać niż leczyć

Zgodnie z danymi European Food Safety Authority (EFSA) roczne koszty związane z zakażeniami ludzi salmonellą sięgają do 3 miliardów euro[2]. Choroba oznacza również konieczność pozbawienia życia tysięcy kur. Farmerzy ponoszą koszty związane z utylizacją jaj, paszy i ściółki a państwo – z odszkodowaniem.

„W niektórych krajach (np. w USA) antybiotyki są stosowane prewencyjnie, żeby zapobiegać wybranym chorobom drobiu. W Polsce profilaktyczne użycie jest zabronione prawnie i bardzo restrykcyjnie przestrzegane.” - tłumaczy Krzysztof Głośnicki. – „Bakterie salmonelli uodparniają się na antybiotyki i leczenie nimi może być mniej skuteczne. Dlatego opracowaliśmy immunologiczną szczepionkę, która chroni kury przed 5 najgroźniejszymi szczepami salmonelli i pozwala zredukować koszty produkcji.”

Innowacyjna szczepionka

Do tej pory nie było możliwości szczepienia piskąt zaraz po wykluciu, ze względu na brak odporności w czasie pierwszych 14 dni życia. Dzięki zastosowaniu przeciwciał (rodzaj białka) Sal Ethvi jako pierwsza będzie zabezpieczała kurczęta przed 5 odmianami salmonelli, od 1 dnia po podaniu szczepionki. Produkt przeznaczony jest dla kurcząt, w planach jest rozszerzenie jego działania na indyki.

Sal Ethvi jest prosta w aplikacji (rozpuszcza się ja w wodzie i podaje pisklętom do picia). Łatwo i szybko można ją dostosować do zwalczania nowych typów salmonelli.

Doceniony przez Komisję Europejską

Projekt Immunolabu i  NatVet wzbudził zainteresowanie KE i otrzymał grant w ramach Instrumentu dla MŚP (Horyzont 2020) – programu wspierającego najbardziej innowacyjne firmy w Europie.

„Innowacyjność projektu jest bezdyskusyjna. Potwierdza to decyzja Komisji Europejskiej, która wybrała Sal Ethvi spośród ponad 2000 wniosków złożonych w listopadzie do fazy 1 Instrumentu dla MŚP. W tym rozdaniu grant otrzymało zaledwie 8.5% projektów.” – tłumaczy Alicja Grzegorzek z Ateknea Solutions, która pomagała w opracowaniu zgłoszenia do programu.

 

 

O Immunolab

Immunolab to spin-off Instytutu Medycyny Morskiej i Tropikalnej w Gdyni założony przez prof. Renatę Głośnicką. Jej siedziba mieści się w  Pomorskim Parku Naukowo-Technologicznym w Gdyni.

Głównym obszarem działalności Immunolab jest wytwarzanie i sprzedaż preparatów diagnostycznych do diagnostyki bakterii salmonella.  

 

O Nat Vet

NatVet to spółka celowa utworzona przez Immunolab w celu komercjalizacji szczepionki Sal Ethvi. Wspólnie z Immunolabem pozyskała grant w ramach Instrumentu dla MŚP na rozwój szczepionki przeciwko salmonelli.

 

 

 

 


[1] E.Majowicz, The global burden of nontyphoidal Salmonella gastroenteritis, 2010

[2] Annual Epidemiological Report 2011, European Centre for Disease Prevention and Control  

Newseria Biznes


POWIĄZANE

W obliczu dynamicznych zmian na rynku surowców roślinnych, sektor paszowy w Euro...

W sezonie 2024/25 Unia Europejska wyłania się jako kluczowy światowy importer śr...

Lato w polu nie zna odpoczynku. To czas intensywnej pracy, gdy każda godzina ma ...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę