Podsekretarz USDA ds. Handlu i Zagranicznych Spraw Rolnych Alexis M. Taylor stoi z panelistami po dyskusji na temat 100 lat handlu rolnego USA na Forum Perspektyw Rolniczych 2024.
100 lat handlu produktami rolnymi: stulecie wzrostu, innowacji i postępu
W tym roku przypada 100. rocznica Forum Agricultural Outlook Forum USDA. Byłem podekscytowany możliwością wzięcia udziału w sesji panelowej, podczas której dokonano przeglądu ostatnich 100 lat handlu produktami rolnymi w Stanach Zjednoczonych i podkreślono siły, które ukształtowały jego ewolucję w ciągu ostatniego stulecia -pisze Alexis M. Taylor, podsekretarz USDA ds. handlu i zagranicznych spraw rolnych
Wzrost produktywności, wzrost gospodarczy, postęp technologiczny i liberalizacja rynku przyczyniły się do rozwoju handlu produktami rolnymi. Równie ważna jest ocena tego, czego nauczyliśmy się przez ostatnie 100 lat, a także tego, co nas czeka, aby zapewnić zrównoważony wzrost handlu międzynarodowego.
Jako naród mamy długą historię i tradycję podejmowania globalnych wyzwań i rozwiązywania problemów związanych z brakiem bezpieczeństwa żywnościowego na całym świecie. W dużej mierze dzięki mechanizacji i postępowi naukowemu Stany Zjednoczone niemal potroiły swoją produktywność w ciągu ostatniego stulecia, otwierając nowe możliwości dla eksportu żywności i produktów rolnych.
Podczas II wojny światowej narody na całym świecie zwróciły się do USA, aby zrekompensować rozdartą wojną Europę i Azję. W rezultacie w 1942 roku wyeksportowaliśmy na całym świecie produkty rolne i spożywcze o wartości ponad 1 miliarda dolarów. Przed zakończeniem wojny liczba ta podwoiła się.
Duży skok nastąpił w latach siedemdziesiątych, gdy zmieniające się stosunki dyplomatyczne otworzyły nowe rynki dla eksportu produktów rolnych do Związku Radzieckiego i Chin oraz wzmocniły relacje amerykańskich eksporterów z partnerami zarówno w Europie, jak i w Japonii. Połączone efekty tych zmian w połączeniu z innowacjami technologicznymi doprowadziły do 400-procentowego wzrostu amerykańskiego eksportu do 1980 roku, przekraczając granicę 40 miliardów dolarów.
W ciągu ostatnich dwóch dekad amerykański eksport żywności i rolnictwa przeżywa rozkwit. Wykorzystanie innowacji w zakresie opakowań umożliwiło nam eksport większej liczby produktów, wydłużenie okresu przydatności do spożycia produktów pakowanych i zmniejszenie marnotrawstwa żywności, a także wprowadzenie nowych, zrównoważonych rozwiązań. W 2008 roku po raz pierwszy w historii eksport żywności i produktów rolnych z USA przekroczył 100 miliardów dolarów.
Ta nowa ekspansja handlowa była dopiero początkiem. W 2014 roku po raz pierwszy przekroczyliśmy 150 miliardów dolarów eksportu, a zaledwie rok temu, w 2022 roku, byliśmy bliscy przekroczenia 200 miliardów dolarów.
Pomimo szybkiego wzrostu eksportu żywności i produktów rolnych z USA, nadal stoimy przed wieloma wyzwaniami, w tym globalnym brakiem bezpieczeństwa żywnościowego.
Aby zapewnić wszystkim dotkniętym kryzysem dostęp do usług i żywności, musimy wzmocnić i rozszerzyć nasze relacje z globalnymi partnerami handlowymi. Chociaż jesteśmy światowym liderem w eksporcie żywności i produktów rolnych, prawie 60 procent naszego eksportu trafia tylko na cztery rynki: Chiny, Meksyk, Kanadę i UE. W USDA jesteśmy zdeterminowani, aby utrzymać naszą silną obecność w tych krajach, ale w miarę pojawiania się nowych potencjalnych rynków musimy wykorzystać te nowe możliwości, aby wprowadzić więcej produktów z USA do wszystkich części świata.
I chociaż pozostajemy zaangażowani w naszą ugruntowaną międzynarodową bazę klientów, staramy się również rozszerzyć działalność handlową w miejscach takich jak Afryka, Ameryka Łacińska, Bliski Wschód i Azja Południowo-Wschodnia.
Poprzez programy rozwoju rynku Zagranicznej Służby Rolniczej zwiększamy dywersyfikację rynkową, co pozwala nam dotrzeć do nowych międzynarodowych konsumentów. W ciągu ostatnich 3 lat amerykańscy eksporterzy zwiększyli nawet inwestycje na kilku kluczowych rynkach. Niewątpliwie dywersyfikacja jest ważna dla możliwości wzrostu w branży, a także dla zabezpieczenia ryzyka związanego z kurczeniem się rynku i ogólną zmiennością.
Na całym świecie doświadczamy szybkiego wzrostu PKB, powiększającej się klasy średniej, urbanizacji populacji i coraz nowocześniejszych systemów handlu detalicznego żywnością. Wczesne wejście amerykańskich produktów spożywczych i rolnych na te rynki może zapewnić sobie konsumentów na całe życie.
Niemniej jednak handel jest często pomijanym narzędziem służącym zarówno bezpieczeństwu żywnościowemu, jak i odporności na zmianę klimatu. Niestety, istnieje wiele czynników przyczyniających się do globalnego braku bezpieczeństwa żywnościowego, od konfliktów, przez susze, po bariery importowe. Nasza współpraca ze społecznością międzynarodową ma zasadnicze znaczenie dla zwalczania braku bezpieczeństwa żywnościowego i żywieniowego.
Zrozumiałe jest, że zmiany klimatyczne są jednym z najważniejszych wyzwań stojących dziś przed naszą planetą. Oprócz niepewności dla naszego narodu, zmiany klimatyczne zagrażają stabilności i odporności naszego sektora rolnego, bezpośrednio wpływając na amerykańskich producentów. Rolnicy i hodowcy znajdują się na pierwszej linii frontu walki ze zmianami klimatycznymi, co sprawia, że mogą przyczyniać się do rozwiązań klimatycznych poprzez wdrażanie praktyk produkcyjnych odpornych na zmianę klimatu.
Konsumenci i sektor prywatny są coraz bardziej zainteresowani żywnością, która jest uprawiana w sposób zrównoważony i przyjazny dla klimatu, co stwarza znaczne możliwości rynkowe. W ciągu ostatnich 3 lat USDA stał się liderem w rozwijaniu rolnictwa przyjaznego dla klimatu w celu łagodzenia globalnych zmian klimatycznych i adaptacji do nich.
Wyzwania ostatnich 100 lat przyniosły wiele możliwości i pozwoliły Stanom Zjednoczonym wykorzystać postęp technologiczny i innowacyjny do sprostania tym wyzwaniom. Wyciągnięte wnioski poprowadzą nas w ciągu następnych 100 lat handlu produktami rolnymi w USA.
Aby dowiedzieć się więcej o postępach i wyzwaniach związanych z handlem rolnym w USA oraz o tym, co nas czeka, obejrzyj film "100 lat handlu rolnego w USA: stulecie wzrostu i innowacji na forum Ag Outlook.
Autor: Alexis M. Taylor, podsekretarz USDA ds. handlu i zagranicznego rolnictwa
oprac, e-red,ppr.pl; źródło - fas.usda