Ogródek warzywny na działce to sposób na świeże, naturalne i przede wszystkim pełne smaku owoce oraz warzywa. Założenie i pielęgnowanie warzywnika nie musi być trudne – wystarczy zapoznać się z kilkoma poradami i od razu je zastosować.
Aby założyć ogródek warzywny, wcale nie trzeba mieć dużej działki. Ważniejsze od wielkości grządek jest ich położenie, dlatego lokalizacja warzywnika nie może być przypadkowa. Wybrane stanowisko powinno być z jednej strony dobrze nasłonecznione (przynajmniej przez ok. 6 godzin w ciągu dnia), a z drugiej – osłonięte od wiatru.
Należy zwrócić uwagę na to, czy obok warzywnika rosną drzewa i wysokie krzewy, które mogłoby dawać cień przez większą część dnia. Z tego samego powodu lepiej uprawiać warzywa z dala od altan oraz domków ogrodowych. Im większe nasłonecznienie, tym większa szansa na to, że plony będą nie tylko duże, ale też zdrowe i smaczne.
Poza tym istotną kwestią jest to, czy do warzywnika można w łatwy sposób doprowadzić wodę, np. za pomocą węża ogrodowego. W okresie wiosenno-letnim konieczne może być częste podlewanie.
Warzywnik charakteryzuje się tym, że jest miejscem przeznaczonym do uprawy warzyw. Grządki można odgrodzić samodzielnie, np. za pomocą zaimpregnowanych drewnianych desek, lub skorzystać z gotowych rozwiązań. Skrzynie do uprawy warzyw to rozwiązanie równie praktyczne, co szybkie i estetyczne – trzeba jedynie dobrze je wybrać.
Dzięki szerokiej ofercie produktów nie powinno być problemu ze znalezieniem skrzynek o odpowiednich rozmiarach. Warto zwrócić uwagę zwłaszcza na ich wysokość. Warzywnik o wysokości ok. 30 cm sprawdzi się w przypadku czosnku, cebuli, fasoli, truskawki czy groszku. Jeśli rośliny mają jednak rozbudowany system korzeniowy (jak marchew, buraki, dynia i arbuz), potrzebna będzie skrzynia o wysokości ok. 60 cm lub wyższa.
Wyższy ogródek warzywny będzie także odpowiedni dla osób starszych oraz takich, które cierpią na bóle pleców. Ciekawym rozwiązaniem jest kilkupoziomowy warzywnik, w którym można uprawiać warzywa o różnym systemie korzeniowym.
Oprócz tego ważny jest materiał, z którego wykonano skrzynię. Może to być drewno, aczkolwiek trzeba je regularnie impregnować. Metalowe skrzynki nie są najlepszym wyborem, ponieważ mogą rdzewieć. Coraz większą popularnością cieszą się warzywniki wykonane z kamiennych bloczków, które są trwałe i estetyczne.
Nie każda ziemia nadaje się do uprawiania warzyw, dlatego należy ją wcześniej odpowiednio przygotować – tak, aby była żyzna i przepuszczalna. Najlepiej zacząć od sprawdzenia, jakie jest jej pH, ponieważ, jeśli ziemia jest zbyt kwaśna, rośliny mogą mieć problem z pobieraniem składników pokarmowych. Optymalne pH powinno oscylować w przedziale od 6,0 do 7,0. Co w sytuacji, gdy te wartości są niższe? Konieczne jest stosowanie nawozów wapniowo-magnezowych, które podniosą poziom pH.
Następnie należy dokładnie oczyścić stanowisko z kamieni, gałęzi oraz resztek wcześniej uprawianych warzyw (mogą być źródłem chorób). Potem glebę warto spulchnić, aby poprawić jej strukturę. Jeśli warzywnik nie jest duży, można zrobić to za pomocą szpadla, w innym wypadku przydatna okaże się glebogryzarka.
Na samym końcu ziemię wyrównuje się oraz użyźnia obornikiem lub kompostem. Warto wymieszać ją z krzemionką (ma działanie wzmacniające, uodparnia warzywa na choroby) oraz mączką bazaltową, która jest bogata w makroelementy.
W pierwszym roku najlepiej zasiać lub posadzić rośliny, które są proste w uprawie, takie jak rzodkiewka, rukola, sałata, zioła lub ogórki. To, co je charakteryzuje, to łatwa pielęgnacja oraz krótki okres wegetacji. Oznacza to, że plony będzie można zebrać szybciej niż w przypadku marchewki, dyni lub pomidorów. Jednocześnie można w ten sposób sprawdzić, czy ogródek warzywny został ulokowany we właściwym miejscu.
Warzywa odporne na niską temperaturę można wysiewać wczesną wiosną bezpośrednio do ziemi – to m.in. nowalijki, rzodkiewka oraz sałata. Rośliny ciepłolubne, o dłuższym okresie wegetacyjnym, wysiewa się w pomieszczeniu i przesadza dopiero wówczas, gdy urosną.
Aby zwiększyć szanse na powodzenie całego przedsięwzięcia, warto wcześniej sprawdzić, jakie rośliny mają na siebie korzystny wpływ, a jakie – wręcz przeciwnie. Przykładowo, pomidorów nie należy sadzić obok ogórków, za to rzodkiew będzie dobrze wpływać na cebulę i buraki.
Zakładanie ogródka warzywnego nie jest trudne, ważne jedynie, aby stosować się do kilku podstawowych zasad, związanych z przygotowaniem stanowiska i rozplanowaniem grządek. Dzięki temu rośliny będą zdrowe, co pozytywnie wpłynie na ich wygląd oraz smak plonów. Jeśli ktoś założy warzywnik już teraz, za dwa lub trzy miesiące będzie mógł cieszyć się pierwszymi zbiorami.