7 sprawdzonych trików na zdrowe Święta Bożego Narodzenia
Czy okres Świąt Bożego Narodzenia skazany jest na porażkę dietetyczną? Czy za pewnik bierzemy ból brzucha, ciężkość i kilka centymetrów w pasie więcej po uroczystości? Czy w święta w ogóle można skosztować wszystkiego i przy tym jeść zdrowo? Można! Należy jednak podejść z rozsądkiem do świątecznego stołu.
Dowiedz się jaką strategię żywieniową przyjąć by w tegoroczne święta nie mieć wyrzutów sumienia związanych z obżarstwem i zaraz po nich nie szukać „diet cud” na odchudzanie.
Jednym słowem, jak jeść w te Święta Bożego Narodzenia? Dietetyk radzi
Monika Stromkie-Złomaniec, dietetyk kliniczny, ekspert Core Teamu
1. Nakładaj na talerz małe porcje. Możesz spróbować wszystkiego na co masz ochotę, ale cały szkopuł, by się nie przejeść, tkwi w ilości. Porcje powinny być degustacyjne, 1-2 łyżki bigosu, 2 pierogi, 1 łyżka kutii itp.
2. Zrezygnuj z chleba, ziemniaków, ryżu lub nakładaj ich na talerz odrobinę. Szczególnie, jeśli pojawiają się kopytka czy kluski śląskie, których na co dzień nie jadasz.
3. Jedz warzywa. Nie rezygnuj z nich w święta. Poza sałatką jarzynową, ćwikłą z buraków i marynowanych grzybków, zadbaj by na stole znalazła się prosta sałatka na bazie listków szpinaku, roszponki, rukoli czy sałaty lodowej. Wystarczy skropić ją octem jabłkowym i olejem rzepakowym lub dodać kilka posiekanych suszonych pomidorów.
4. Zadbaj o przerwy między posiłkami. U wielu osób jedzenie w święta to… jeden posiłek, który zaczyna się rano, a kończy wieczorem. Warto trzymać się swojej dotychczasowej rutyny i zjadać posiłki co 2-3 h, oczywiście korzystając z tego co mamy na stole. Taka kontrola pomoże nam powstrzymać się przed nieświadomym podjadaniem tego co mamy pod ręką.
5. Zrezygnuj z kupnych słodyczy, postaw na domowe wypieki, ale z umiarem. Porcję ciasta czy kilka pierników traktuj jak posiłek, nie zjadaj go zaraz po obiedzie jako deser. Powiedzmy, że dwa posiłki w ciągu dnia składające się ze słodkości są w porządku. Takiej zasady możemy trzymać się w dni świąteczne.
6. Jeśli sięgasz po alkohol to wybierz wino, najlepiej wytrawne/półwytrawne. Jeszcze przed świętami zapoznaj się z ofertą rodzimych winiarni, które produkują wina owocowe np. z jagody kamczackiej, borówki czy porzeczki. Mają ciekawy smak a przy tym bogate są w przeciwutleniacze, takim rodzimym trunkiem warto wznieść toast ;)
7. Znajdź czas na rodzinny spacer! To sposób by choć na godzinę odejść od stołu i przy okazji spalić trochę spożytych kalorii. Nawet niewielki ruch na świeżym powietrzu dobrze wpłynie na trawienie, które w święta ma wyjątkowo dużo pracy.
Podsumowując, święta to wyjątkowy czas, kiedy spotykamy się w szerszym gronie bliskich nam osób. Starajmy się nie przejadać, ale też nie traktujmy tego czasu jak zagrożenia dla naszej sylwetki i zdrowia. Boże Narodzenie jest raz w roku a cały okres okołoświąteczny to tylko kilka dni. Jeśli sumiennie pracujemy na co dzień, dbamy o wartościowe posiłki to dwa-trzy dni świąteczne nie sprawią, że wszystko legnie w gruzach. Pamiętajmy o tym!
Spokojnych, rodzinnych, smacznych a przede wszystkim ZDROWYCH Świąt Bożego Narodzenia. Niech będzie to czas uśmiechu i życzliwości, do którego będziemy wracać myślami przez cały rok aż do następnych świąt.
Opracowanie: Monika Stromkie-Złomaniec, dietetyk kliniczny, ekspert Core Teamu.
***
Monika Stromkie-Złomaniec, dietetyk kliniczny, ekspert programów i projektów poprawiających nawyki żywieniowe Polaków. Autorka wielu artykułów z zakresu zdrowego odżywiania, współautorka książek. Prowadzi poradnię dietetyczną „Z kaloriami na pieńku”. Uczy jak jeść zdrowo, sezonowo, smacznie i jak docenić rolę warzyw i owoców.
#PołowaSukcesu #PołowaTegoCoJemy
Rekomendacje żywieniowe zostały opracowane w ramach projektu „CORE TEAM - promocja konsumpcji owoców i warzyw i forum współpracy sektora. II edycja”. Projekt jest realizowany przez KZGPOiW we współpracy z agencją INSPIRE smarter branding.
Zadanie sfinansowano ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw.
Projekt pod honorowym patronatem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
Źródło: Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw