Biogaz_III Forum 2025

Greenpeace apeluje o ograniczenie produkcji zwierzęcej w tym mleczarskiej

13 marca 2018
Greenpeace apeluje o ograniczenie produkcji zwierzęcej w tym mleczarskiej

Organizacja zwraca uwagę, że to jak jemy i jak produkujemy żywność determinuje przyszłość w jakiej będziemy żyć my i nasze dzieci. W nowym raporcie firma zwraca uwagę na zagadnienie „co jeść”. Kluczowym wnioskiem jest apel o ograniczenie produkcji i konsumpcji zwierzęcej o 50%. Powodem tego jest wysoka emisja gazów cieplarnianych już na etapie hodowli bydła.

System produkcji żywności, w tym zmiany w użytkowaniu ziemi odpowiadają za 25% całej emisji gazów cieplarnianych powodujących zmiany klimatyczne. Produkcja (hodowla zwierzęca) ukierunkowana na uzyskanie mięsa i mleka powoduje analogiczną emisję co cały sektor transportu, a jeśli nic się nie zmieni, to w perspektywie 2050 roku, produkcja mięsa i nabiału będzie już odpowiadać za połowę emisji gazów cieplarnianych związanych z działalnością człowieka.

Od 1970 roku populacja zwierząt hodowlanych potroiła się. Intensywna hodowla przyczynia się do zwiększonego wyrębu lasów pod pastwiska i degradację zasobów wodnych. Greenpeace zwraca uwagę na związek pomiędzy spożyciem czerwonego mięsa a nowotworami, chorobami serca i cukrzycą oraz związek pomiędzy przemysłową produkcją rolną a rosnącą opornością bakterii.

Greenpeace chce współpracować ze środowiskami rolnicznymi, aby przeciwdziałać przemysłowej produkcji zwierzęcej.

 

Forum Mleczarskie


POWIĄZANE

Raport zrównoważonego rozwoju firmy Tetra Pak za rok 2024 potwierdza redukcję em...

Związek Polskich Przetwórców Mleka (ZPPM) pozytywnie ocenia rezultaty polskiej p...

O przyszłości młodych rolników w Europie i Azji na konferencji FAO w Budapeszcie...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę