OPOLAGRA_2025
AgroShow_05_2025_Zielone

Francja/ Zmarł mistrz kuchni i gniecionych kartofli Joel Robuchon

7 sierpnia 2018
Francja/ Zmarł mistrz kuchni i gniecionych kartofli Joel Robuchon

Francuski mistrz kuchni Joel Robuchon, który rozgłos na świecie zdobył m.in. perfekcyjnie przyrządzonymi tłuczonymi kartoflami, zmarł w poniedziałek w wieku 73 lat. Pozostawił po sobie sieć restauracji dla smakoszy od Paryża po Tokio, Nowy Jork i Las Vegas.

 Robuchon zmarł na raka w swoim domu w Genewie, o czym poinformował jego personel.

"Te tłuczone kartofle, to prawda, wyrobiły mi nazwisko. Wszystko tym gniecionym kartofelkom zawdzięczam" - powiedział kiedyś podczas pokazu, jak przyrządzić niemal płynne danie. "Może to ciut nostalgiczne, takie Proustowskie magdalenki. Ale każdy przecież pamięta gniecione kartofle, jakie robiła jego mama, te gniecione babcine kartofle" - dodał.

Do najlepszych kucharzy zaliczono go we Francji już w 1976 roku, a za króla kucharzy i kucharza stulecia uznano go w 1990 roku. Przez lata był zdobywcą największej liczby gwiazdek w przewodnikach Michelina, polecających restauracje warte odwiedzenia.

Szef kuchni Robuchon w pewnym momencie miał ponad 30 gwiazdek w przewodnikach Michelina dla swoich ponad 20 restauracji na trzech kontynentach.

Był uważany za perfekcjonistę, a obok zwykłego puree, do ulubionych jego dań należały trufle i kawior. (PAP)


POWIĄZANE

W obliczu globalnych wyzwań ekologicznych przedsiębiorstwa stale poszukują rozwi...

Z okazji 10. Szczytu Inicjatywy Trójmorza w Pałacu Prezydenckim Prezydent RP And...

Wartość wymiany handlowej między Ukrainą a Unią Europejską za pośrednictwem "kor...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę