Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

FAO – w kwietniu podrożała żywność, ale potaniał cukier

25 maja 2016
FAO  – w kwietniu podrożała żywność, ale potaniał cukier

W kwietniu 2016 roku indeks cen żywności FAO zyskał 1%, wzrastając do 151,8 punktów. W ujęciu rocznym ceny żywności były niższe o 10%.

Indeks produktów mleczarskich obniżył się o 2% (skutek dużej podaży i niskiego popytu, najsilniej taniały masło i sery).

Najwięcej, bo 4% zyskał indeks olejów (mocno podrożał olej palmowy, którego ceny są obecnie najwyższe od 17 miesięcy), zboża zanotowały 1% wzrost (drożała kukurydza w USA), indeks mięsa zyskał również 1% (drożało mięso wołowe i owcze przy stabilnych cenach wieprzowiny i drobiu).

Z kolei indeks cukru FAO obniżył się w kwietniu o 2%, spadając do 215,3 punktów. Przyczyn taniejącego cukru należy upatrywać głównie w dużej podaży z Brazylii. W ujęciu rocznym cukier był droższy o 16%. Światowy bilans cukru, który ma zamknąć się deficytem przemawia jednak za podwyżkami.

FAPA/FAMMU na podst.: FAO


POWIĄZANE

Cyfryzacja jest bronią obosieczną - z jednej strony usprawnia procesy biznesowe,...

Rolnictwo 4.0 – nie ma konieczności dwukierunkowej wymiany danych w robotach! Za...

Jak podała służba prasowa Ministerstwa Polityki Agrarnej i Żywności Ukrainy, min...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę