biogaz_09_2025
biogaz, biometan, biopaliwa_ptak 2025

FAO: ceny żywności wzrosły w kwietniu po raz pierwszy od roku

8 maja 2023
FAO: ceny żywności wzrosły w kwietniu po raz pierwszy od roku

Indeks cen żywności FAO rośnie, przy wyższych międzynarodowych notowaniach cukru, mięsa i ryżu, podczas gdy ceny pszenicy, kukurydzy, produktów mlecznych i olejów roślinnych spadają.

 Wskaźnik referencyjny międzynarodowych cen towarów żywnościowych wzrósł w kwietniu po raz pierwszy od roku, w związku ze wzrostem światowych notowań cukru, mięsa i ryżu, poinformowała dziś Organizacja Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa (FAO).

Indeks cen żywności FAO , który śledzi miesięczne zmiany międzynarodowych cen powszechnie sprzedawanych towarów żywnościowych, wyniósł średnio 127,2 punktu w kwietniu 2023 r., co oznacza wzrost o 0,6 procent w porównaniu z marcem.

Na tym poziomie Indeks był o 19,7 proc. niższy niż w kwietniu 2022 r., ale wciąż o 5,2 proc. wyższy niż w kwietniu 2021 r.

Indeks cen cukru FAO wzrósł od marca o 17,6 procent, osiągając najwyższy poziom od października 2011 r., z powodu zmniejszonych oczekiwań i wyników produkcji w Indiach, Chinach, Tajlandii i Unii Europejskiej spowodowanych suchą pogodą, a także powolnym początkiem zbiorów trzciny cukrowej w Brazylii, wraz z wyższymi międzynarodowymi cenami ropy naftowej, które mogą zwiększyć popyt na etanol z trzciny cukrowej.

Indeks cen mięsa FAO wzrósł w ciągu miesiąca o 1,3 procent, głównie dzięki wyższym notowaniom mięsa wieprzowego, a następnie cenom drobiu, które wzrosły w związku z popytem importowym z Azji i ograniczeniami produkcji spowodowanymi problemami zdrowotnymi zwierząt. Międzynarodowe ceny mięsa wołowego również wzrosły z powodu spadku dostaw bydła rzeźnego, zwłaszcza w Stanach Zjednoczonych Ameryki.

Tymczasem wskaźniki cen innych głównych kategorii artykułów żywnościowych, z wyjątkiem ryżu, kontynuowały trend spadkowy.

Indeks cen zbóż FAO spadł o 1,7 procent od marca i wynosił średnio 19,8 procent poniżej wartości z kwietnia 2022 roku. Międzynarodowe ceny pszenicy spadły o 2,3 procent, głównie z powodu dużej dostępności eksportowej w Australii i Federacji Rosyjskiej. Światowe ceny kukurydzy spadły o 3,2 procent, ponieważ dostawy w Ameryce Południowej sezonowo rosły wraz z trwającymi zbiorami. Z drugiej strony, w kontekście zmniejszonych zbiorów spowodowanych wyższymi kosztami środków produkcji i niesprzyjającą pogodą, zwłaszcza poza Azją, sprzedaż do azjatyckich nabywców podtrzymała wzrost międzynarodowych cen ryżu.

„Ważne jest, abyśmy nadal bardzo uważnie śledzili ewolucję cen i przyczyny ich wzrostu. Gdy gospodarki wyjdą ze znacznego spowolnienia, popyt wzrośnie, wywierając presję na wzrost cen żywności” – powiedział główny ekonomista FAO Maximo Torero. „Jednocześnie wzrost cen ryżu jest niezwykle niepokojący i konieczne jest odnowienie inicjatywy Morza Czarnego, aby uniknąć kolejnych skoków cen pszenicy i kukurydzy” – dodał.

Indeks cen olejów roślinnych FAO spadł w ciągu miesiąca o 1,3 procent, odnotowując piąty z rzędu miesięczny spadek. Światowe ceny oleju palmowego były stabilne, podczas gdy notowania olejów sojowego, rzepakowego i słonecznikowego spadały wraz z sezonową presją zbiorów z potencjalnie rekordowych zbiorów soi w Brazylii.

Indeks cen produktów mlecznych FAO spadł o 1,7 procent, na co wpływ miał utrzymujący się słaby globalny popyt importowy na mleko w proszku i wyższa dostępność eksportowa sera w Europie Zachodniej.

Więcej szczegółów jest dostępnych tutaj .

Zaktualizowane prognozy dotyczące produkcji i handlu

W nowym dokumencie dotyczącym podaży i popytu na zboża, również opublikowanym dzisiaj, FAO skorygowało swoją prognozę światowej produkcji pszenicy na 2023 r. Globalny wynik jest obecnie ustalony na poziomie 785 mln ton, drugim co do wielkości w historii, ale niższym niż w zeszłym sezonie głównie na spadkach w Australii i Federacji Rosyjskiej w stosunku do ich rekordowych wyników w 2022 r.

Oczekuje się, że produkcja kukurydzy w Brazylii osiągnie rekordowy poziom, podczas gdy produkcja w Argentynie spadnie poniżej średniego poziomu ze względu na przedłużające się susze i fale upałów. Sprzyjające warunki pogodowe wzmocniły oczekiwania dotyczące plonów w Afryce Południowej, która spodziewa się drugich najwyższych zbiorów w historii.

Tymczasem perspektywy produkcji ryżu 2023/24 wzdłuż i na południe od równika są mieszane, głównie ze względu na zróżnicowany regionalnie wpływ zdarzenia La Niña. W przyszłości konieczne będzie uważne obserwowanie ewentualnego pojawienia się zjawiska El Niño podczas lata na półkuli północnej.

FAO podniosła swoją wcześniejszą prognozę światowego handlu zbożami w sezonie 2022/23 do 472 mln ton, obecnie o około 2,2 procent poniżej rekordowego poziomu z poprzedniego sezonu. Przewiduje się, że światowy handel pszenicą wzrośnie o 2,3 procent, podczas gdy światowy handel ziarnami grubymi prawdopodobnie spadnie o 5,5 procent. Przewiduje się, że międzynarodowy handel ryżem w 2023 roku zmniejszy się o 4,4 procent rok do roku.

Przewiduje się, że światowe wykorzystanie zbóż w sezonie 2022/2023 wyniesie 2 780 mln ton, a światowe zapasy zbóż do końca sezonu wyniosą 855 mln ton. W oparciu o te najnowsze prognozy, globalny wskaźnik zapasów zbóż do zużycia w sezonie 2022/23 wyniósłby 29,8 procent, co oznacza nieznaczny spadek z 30,8 procent w ciągu poprzednich 12 miesięcy, ale nadal wskazuje na stosunkowo wygodny poziom podaży na całym świecie, podała FAO.

Więcej szczegółów jest dostępnychtutaj .

źródło: FAO; oprac e-mk ppr.pl fot. ppr.pl


POWIĄZANE

W obliczu dynamicznych zmian na rynku surowców roślinnych, sektor paszowy w Euro...

W sezonie 2024/25 Unia Europejska wyłania się jako kluczowy światowy importer śr...

Lato w polu nie zna odpoczynku. To czas intensywnej pracy, gdy każda godzina ma ...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę