Wzrost liczby ludności świata, potrzeba oszczędzania wody i ograniczenia stosowania pestycydów czy marnowania żywności - to wyzwania stojące przed rolnictwem w UE; bez badań branża im nie podoła - uznali uczestnicy drugiego dnia Europejskiego Forum Rolniczego w Jasionce na Podkarpaciu.
Jednym z uczestników sobotniego panelu dot. badań, nowych technologii i innowacji w rolnictwie był wiceminister rolnictwa Ryszard Zarudzki. Jak podkreślił, już w obecnej perspektywie finansowej UE, innowacje w rolnictwie są jednym z priorytetów polskiego rządu.
Dodał, że w ramach Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich dużo środków jest przeznaczonych na transfer wiedzy i technologii oraz na poprawę konkurencyjności działalności rolnej. „PROW ma budżet blisko 60 mld zł i staramy się, aby w dużej części te pieniądze szły na innowacje” – powiedział.
Inny uczestnik panelu, przewodniczący komisji rolnictwa i rozwoju wsi Parlamentu Europejskiego Czesław Siekierski (PSL) zwrócił uwagę, że więcej badań w rolnictwie oznacza większe bezpieczeństwo żywności i więcej korzyści dla środowiska.
Zaznaczył, że wdrażanie badań w rolnictwie „idzie opornie”, bo, w jego ocenie, brakuje pieniędzy na doradztwo dla rolników. „Od 12 lat poziom dofinansowania doradztwa jest na bardzo niskim poziomie. Więcej pieniędzy było tylko przeznaczanych wówczas, kiedy chcieliśmy przekonać rolników do głosowania za przestąpieniem do UE” – przypomniał Siekierski.
Dyrektor generalny ds. rolnictwa i rozwoju obszarów wiejskich w Komisji Europejskiej Jerzy Plewa, który także brał udział w panelu, zaznaczył, że pieniądze na innowacje w rolnictwie nie są przypisane do krajów, a to ile otrzyma dany kraj, zależy od aktywności poszczególnych ośrodków badawczych.
Plewa dodał, że postęp w rolnictwie jest uzależniony m.in. od rozpowszechnienia wyników badań naukowych. „Moim zdaniem badania naukowe powinny rozwiązywać problemy najbliższe, czyli np. jak zwiększyć ilość żywności przy mniejszych zasobach, jak ograniczyć zużycie wody czy ilość pestycydów. Zastanowić się też trzeba, dlaczego tak dużo żywności jest marnotrawionej” – wymieniał Plewa.
Inny uczestnik panelu, zastępca dyrektora ds. badań naukowych i innowacji w Komisji Europejskiej Wolfgang Burtscher zwrócił uwagę, że badania i innowacje poprawiają naszą stopę życiową i rozwój gospodarki.
„Dlatego musimy te dwa elementy wprowadzić do sektora rolniczego. Już niedługo na świecie będzie żyło 9 mld ludzi, do ich wyżywienia potrzebować będziemy 70 proc. więcej żywności niż obecnie produkujemy. Gdy chcemy produkować więcej żywności, potrzebujemy badań i innowacji, bez tego nie będzie rozwoju” – mówił.
Jego zdaniem potrzebne jest w UE budowanie międzynarodowych zespołów naukowców, którzy będą prowadzili badania w tym sektorze, a ich rezultaty będą rozpowszechnione we wszystkich krajach Unii. „Badania naukowe muszą być łatwo dostępne w intrenecie” – dodał.
Burtscher zaznaczył, że niektóre społeczeństwa mają opory przed „zbyt odważnymi badaniami”. Jako przykład podał m.in. druk żywności 4D. „Trzeba to uszanować, ale też trzeba o tym rozmawiać. Jedno jest pewne, innowacje muszą prowadzić do dobrej, zdrowej żywności, a badania muszą być akceptowane przez społeczeństwo” – podkreślił.
Europejskie Forum Rolnicze to rozwinięcie formuły międzynarodowej konferencji rolniczej, organizowanej przez Fundację Europejski Fundusz Rozwoju Wsi Polskiej (EFRWP) od 2011 w Jasionce.
Wojciech Huk, Alfred Kyc, Sonia Sobczyk (PAP)