Zajęcia edukacyjne w Centrum Akwakultury i Inżynierii Ekologicznej
1 października 2015
W dniach 23 i 24 września 2015 roku w Centrum Akwakultury i Inżynierii Ekologicznej na Wydziale Nauk o Środowisku Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie, Agencja Rynku Rolnego OT w Olsztynie zorganizowała zajęcia edukacyjne dla młodzieży szkół rolniczych i gastronomicznych.
Wydarzenie jest kolejnym cyklem działań informacyjno-promocyjnych OT w zakresie promocji żywności tradycyjnej i regionalnej oraz propagowania tradycyjnych metod wytwarzania produktów rolnych i żywnościowych realizowanym od kilku lat wśród uczniów szkół rolniczych i gastronomicznych. W zajęciach uczestniczyła młodzież z Zespołu Szkół Rolniczych im. Wincentego Witosa w Ostródzie oraz Zespołu Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Karolewie.
Przybyłych gości oraz młodzież przywitał Andrzej Milkiewicz – Dyrektor ARR OT w Olsztynie, który przekazał uczestnikom informacje o działaniach Agencji Rynku Rolnego w zakresie promocji żywności tradycyjnej i regionalnej. Wykład pt. „Ryby – zdrowy tłuszcz w twojej diecie” wygłosiła profesor nadzwyczajny UWM Małgorzata Woźniak – kierownik Katedry Biologii i Hodowli Ryb.
Następnie młodzież miała okazję zwiedzić laboratoria i specjalistyczne baseny Centrum Akwakultury oraz na własne oczy zobaczyć wymierające endemiczne gatunki ryb z naszych wód śródlądowych. Na zakończenie zajęć podczas degustacji uczniowie poznali walory smakowe ryb słodkowodnych oraz metodę fachowego filetowania pstrąga, którą pokazał Jarosław Parol właściciel gospodarstwa rybackiego oraz wędzarni tradycyjnej w Kabornie.