„Z wizytą gospodarską” – warsztaty zaprojektowane z myślą o edukacji żywieniowej dla dzieci z klas I-III zgodnie z zapowiedzią powróciły po wakacjach. Ciepły i słoneczny wrzesień pozwolił na zaplanowanie sześciu tur wyjazdów. 21 i 22 września uczniowie szkół podstawowych z Czerska i Gdańska uczestniczyli w pierwszych czterech wykładach o potrzebie właściwego odżywiania się, o konieczności „wyrwania się z sideł” złych nawyków żywieniowych.
Pod nadzorem Pani Agnieszki Danielewicz z Instytutu Eligo dzieci przygotowywały zdrowe i pożywne kanapki z chleba przygotowywanego w gospodarstwie. Była również tradycyjna prelekcja o różnicy pomiędzy gotową wodą cytrynową kupioną w sklepie a wodą z dodatkiem soku z cytryny.
Nadal wizytujemy niezwykłe gospodarstwo w Piasznie, w którym z pomocą właściciela, Pana Klemensa Lemana, dzieci podróżują w czasie (od neolitu po czasy dzisiejsze), poznają zwierzęta gospodarskie, bawią się, podziwiają widoki i oczywiście zdobywają cenną wiedzę. Kucyk, krowy, świnie i dumny kogut jak zwykle sprawiły wiele radości. Gotów w rekonstruowanej osadzie dzieci znowu nie spotkały, choć wypatrywały ich wszędzie.