Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Wpływ wędzenia na bezpieczeństwo żywności

24 grudnia 2015
Centrum Doradztwa Rolniczego Oddział w Radomiu  w ramach Planu działania Sekretariatu Centralnego Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich na lata 2014 – 2015  zorganizowało  cykl szkoleń na temat wpływu procesu wędzenia na bezpieczeństwo żywności.
Uczestnikami szkoleń byli przedstawiciele podmiotów zajmujących się wędzeniem mięsa i produktów mięsnych  przy wykorzystaniu tradycyjnych metod wędzenia tj. przy wykorzystaniu drewna, w tym również podmioty prowadzące ww. działalność w ramach prowadzonej przez nie działalności marginalnej  lokalnej i ograniczonej.

Jak podkreśla CDR zakres wiedzy przekazany podczas szkoleń i warsztatów miał wspomóc  proces dostosowania się zakładów prowadzących przetwórstwo mięsa do nowych norm w odniesieniu do WWA.
Głównym celem projektu było zgromadzenie i przekazanie wiedzy  związanej z wejściem w życie od 1 września 2014 roku przepisów dotyczących limitów zawartości benzo(a)pirenu i sumy czterech WWA (benzo(a)pirenu, benzo(a)antracenu, benzo(b)fluroantenu i chryzenu) w mięsie wędzonym i produktach mięsnych wędzonych poprzez zorganizowanie cyklu szkoleń informacyjnych  i warsztatów praktycznych.

  W ramach projektu przeprowadzono w każdym województwie szkolenia na temat „Wpływ procesu wędzenia wyrobów mięsnych oraz ryb i produktów rybołówstwa na bezpieczeństwo żywności”.


POWIĄZANE

Rola mikrobiomu i diety w utrzymaniu zdrowych jelit Mikroorganizmy zamieszkują z...

Na różnych etapach życia nasze zapotrzebowanie na składniki odżywcze ulega zmian...

Związek Polskich Przetwórców Mleka zaprasza na bezpłatne szkolenie pt.: „Opakowa...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę