„Społeczny wymiar nauk o zwierzętach” to tematyka tegorocznych XIX Warsztatów Zootechnicznych, które odbędą się 18 listopada na SGGW. Organizatorami warsztatów są: Polskie Towarzystwo Zootechniczne - Koło Warszawskie, Wydział Nauk o Zwierzętach SGGW, Krajowe Centrum Hodowli Zwierząt, a także Studenckie Koło Naukowe Hodowców Zwierząt Gospodarskich przy WNZ SGGW.
Na spotkaniu zostaną poruszone ważne tematy z punktu widzenia sektora zootechniki. Polscy i międzynarodowi eksperci będą dyskutować na temat genetyki, leczenia zwierząt, analiz DNA, transportu i uboju zwierząt. Ważnym aspektem warsztatów będzie także wpływ spożycia wybranych produktów pochodzenia zwierzęcego na zachorowalność na choroby cywilizacyjne.
Wśród prelegentów warsztatów znajdą się eksperci ze Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego, Uniwersytetu w Kopenhadze, Uniwersytetu w Kalifornii, Zachodniopomorskiego Uniwersytetu Technologicznego, Uniwersytetu Przyrodniczo-Humanistycznego, Politechniki Rzeszowskiej.
Spotkanie odbędzie się 18 listopada na Wydziale Nauk o Zwierzętach SGGW (budynek 23, aula II).
PROGRAM
8:30 - 9:30 rejestracja uczestników
9:30 - 9:45 przywitanie uczestników i otwarcie obrad
SESJA PLENARNA I
9:45-10:15 „Badania genetyczne i personalizacja terapii w leczeniu glejaka wielopostaciowego na przykładzie badań modelowych”.
Marta Grodzik, Ewa Sawosz, Mateusz Wierzbicki, Anna Hotowy, Sławomir Jaworski, Marta Kutwin, Barbara Strojny, Natalia Kurantowicz, Andrzej Chwalibog*. Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego, Wydział Nauk o Zwierzętach, Katedra Żywienia i Biotechnologii Zwierząt, Warszawa. *University of Copenhagen, Faculty of Health and Medical Sciences, Department of Veterinary Clinical and Animal Sciences.
10:15-10:45 „Wpływ wybranych metali na proces nowotworzenia u zwierząt towarzyszących człowiekowi”.
Michał Skibniewski, Ewa Skibniewska. Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego, Wydział Medycyny Weterynaryjnej, Wydział Nauk o Zwierzętach, Warszawa.
10:45-11:15 „Zastosowanie technik wspomaganego rozrodu w medycynie i produkcji zwierzęcej".
Ricardo Faundez Campos, Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego, Wydział Medycyny Weterynaryjnej, Warszawa.
11:15-11:45 „Zwierzęta laboratoryjne na pomoc człowiekowi”.
Magdalena Mleczko. University of California, Berkeley Office of Laboratory Animal Care, USA.
11:45 – 12:15 Przerwa kawowa
SESJA PLENARNA II
12:15-12:45 „Potwierdzanie autentyczności produktów pochodzenia zwierzęcego z użyciem analiz DNA”.
Daniel Polasik, Arkadiusz Terman. Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny, Wydział Biotechnologii i Hodowli Zwierząt, Katedra Genetyki i Ogólnej Hodowli Zwierząt, Szczecin.
12:45-13:15 „Spożycie wybranych produktów pochodzenia zwierzęcego a zachorowalność na choroby cywilizacyjne”
Elżbieta Krzęcio-Nieczyporuk, Katarzyna Antosik. Uniwersytet Przyrodniczo-Humanistyczny, Wydział Przyrodniczy, Instytut Nauk o Zdrowiu, Katedra Dietetyki i Oceny Żywności, Siedlce.
13:15-13:45 „Transport i ubój zwierząt - prawda i stereotypy z perspektywy społeczno-kulturowej”. Krzysztof Tereszkiewicz. Politechnika Rzeszowska, Wydziała Zarządzania, Zakład Informatyki w Zarządzaniu, Rzeszów.
13:45-14:15 „Dzik europejski w ocenie społecznej - spojrzenie myśliwych, konsumentów, rolników”. Wioleta Kniżewska, Anna Rekiel, Justyna Więcek, Martyna Batorska. Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego, Wydział Nauk o Zwierzętach, Zakład Hodowli Trzody Chlewnej, Warszawa.
14:15 - 14:45 Dyskusja i podsumowanie obrad
Zgłoszenia na konferencję prosimy kierować na adres: Polskie Towarzystwo Zootechniczne – Koło Warszawskie, Ul. Ciszewskiego 8, 02-786 Warszawa, adres e-mail: justyna_wiecek@sggw.pl 6535553
1