Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

W tym roku modne technikum

28 sierpnia 2003

Liczba uczniów przyjętych w tym roku do techników wzrosła w porównaniu z 2002 rokiem, a minimalnie mniej przyjęto ich do liceów ogólnokształcących i profilowanych.

W tym roku do techników przyjęto 24,9 proc. absolwentów gimnazjów (w 2002 roku - 22,8 proc.), do liceów ogólnokształcących - 43,9 proc. (w 2002 roku - 44,9 proc.), do liceów profilowanych - 15,3 proc. (w 2002 roku - 16,4 proc.). Liczba przyjętych do zasadniczych szkół zawodowych pozostała na niezmienionym poziomie (15,8 proc. absolwentów gimnazjów w tym roku, 15,9 proc. w 2002).

Cieszymy się, że tak dużo młodzieży wybiera szkoły kończące się maturą, tyle że nie wszyscy potem dają sobie w nich radę - powiedziała dyrektor departamentu kształcenia zawodowego i ustawicznego Ministerstwa Edukacji Narodowej i Sportu Halina Cieślak. - Część osób, które w 2002 roku wybrały szkoły kończące się maturą, już jesienią zmieniała je na zawodowe. Część dotarła do końca roku szkolnego, ale jest dużo poprawek - dodała.

Wśród absolwentów gimnazjów wybierających licea profilowane największym powodzeniem cieszył się w tym roku profil zarządzanie informacją. Na drugim miejscu był profil ekonomiczno-administracyjny (w 2002 roku najpopularniejszy). Na kolejnych miejscach znalazły się profile: usługowo-gospodarczy, kształtowanie środowiska i socjalny.

Wśród wybierających technika największym zainteresowaniem cieszyły się te o profilu ekonomicznym. Na kolejnych miejscach znalazły się technika mechaniczne, elektroniczne, żywienia i gospodarstwa domowego, handlowe, budowlane, elektryczne i hotelarskie. Spośród trzyletnich zasadniczych szkół zawodowych niezmiennie od lat największą popularnością cieszą się szkoły kształcące w zawodzie mechanika pojazdów samochodowych, a wśród dwuletnich - kształcące w zawodzie kucharza małej gastronomii.

Chociaż nabór do szkół ponadgimnazjalnych się zakończył to część uczniów będzie pewnie krążyć między szkołami jeszcze do końca września - uważa Cieślak.


POWIĄZANE

Rola mikrobiomu i diety w utrzymaniu zdrowych jelit Mikroorganizmy zamieszkują z...

Na różnych etapach życia nasze zapotrzebowanie na składniki odżywcze ulega zmian...

Związek Polskich Przetwórców Mleka zaprasza na bezpłatne szkolenie pt.: „Opakowa...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę