W łódzkim , lubelskim, mazowieckim i świętokrzyskim
4 stycznia 2008
Instytut Sadownictwa i Kwiaciarstwa w Skierniewicach organizuje w od stycznia do kwietnia 2008 roku w łódzkim , mazowieckim , lubelskim i świętokrzyskim w zakresie integrowanej produkcji owoców i warzyw dwudniowe, bezpłatne szkolenia dla rolników. Szkolenia te są finansowane w 80% przez Unię Europejską i w 20 % przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
- Instytut opracował 10 metodyk dla: jabłoni, gruszy, wiśni, śliw, moreli i brzoskwiń, porzeczek, truskawek, agrestu, malin, borówki wysokiej, a w najbliższym czasie zatwierdzona zostanie również metodyka dla czereśni. System Integrowanej Produkcji jest proekologicznym kierunkiem nowoczesnej produkcji owoców i warzyw, powszechnie stosowanym w krajach „starej” Unii Europejskiej, w której zdecydowana większość rolników legitymuje się certyfikatami tej produkcji. Aby sprostać konkurencji, polscy producenci będą musieli również posiadać dokumenty świadczące o wysokiej jakości naszych owoców i warzyw. Odbycie szkolenia to nie tylko podstawowy warunek uzyskania Certyfikatu Integrowanej Produkcji, ale też możliwość zapoznania się z najnowszymi technologiami upraw sadowniczych. Wykłady prowadzić będą pracownicy instytutu, najlepsi specjaliści w tej dziedzinie w kraju – mówi Jerzy Machecki, kierownik Projektu Szkoleń Integrowanej Produkcji.