Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

VIII Ekoforum w Końskowoli

19 czerwca 2015
W dniach 9-10 czerwca 2015 r. w Centrum Innowacyjno-Szkoleniowym LODR w Końskowoli odbyło się VIII Ekoforum: „Szkolenie mające na celu wymianę doświadczeń i dobrych praktyk w zakresie jakości żywności ekologicznej połączonej z Ekofestynem”, zorganizowane przez Lubelski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Końskowoli. Szkolenie otworzył dyrektor LODR w Końskowoli Antoni Skrabucha.

Tematyka pierwszego dnia konferencji dotyczyła przetwórstwa żywności. Jako pierwszy głos zabrał prof. dr hab. Waldemar Gustaw z Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie, który przedstawił sposoby przetwarzania mleka w gospodarstwach ekologicznych. Praktyczne informacje na temat wymogów i procedur rejestracyjnych w ramach MLO przekazała Ewa Smuk-Stratenwerth ze Stowarzyszenia Ziarno, właścicielka serowarni i piekarni ekologicznej.

Dodatkowo rolnicy mieli okazję zapoznać się z nowościami w uprawie owoców i warzyw. Cennych informacji na temat nowych produktów dopuszczonych do stosowania w rolnictwie ekologicznym oraz możliwości ograniczania szkodników i chorób w uprawach warzywniczych i sadowniczych udzieliła dr Beata Studzińska.

Ciekawość uczestników wzbudziła prezentacja Adrianny Augustyniak - współzałożycielki RWS Dobrzyń nad Wisłą (Rolnictwo Wspierane Przez Społeczność) - modelu współpracy między producentami żywności a konsumentami. Polega ona na cyklicznym dostarczaniu przez rolnika paczek świeżych warzyw do konsumentów, po wykonaniu przez nich przedpłaty na początku sezonu.

Drugiego dnia szkolenia na temat zmiany wymogów dotyczących przetwórstwa na poziomie gospodarstwa i sprzedaży bezpośredniej mówił Powiatowy Lekarz Weterynarii w Puławach Jarosław Wiciński. Dużym zainteresowaniem cieszyło się wystąpienie Karola Ćwikły na temat możliwości dofinansowania gospodarstw rolnych w ramach PROW 2014-2020.

Na zakończenie szkolenia Sebastian Kania przedstawił ofertę firmy skupującej owoce ekologiczne Bio Berry Poland oraz udzielił cennych wskazówek dotyczących uprawy i możliwości ochrony malin w gospodarstwach ekologicznych.
Konferencja cieszyła się dużym zainteresowaniem rolników, którzy podkreślali konieczność organizowania tego typu spotkań.

POWIĄZANE

Rola mikrobiomu i diety w utrzymaniu zdrowych jelit Mikroorganizmy zamieszkują z...

Na różnych etapach życia nasze zapotrzebowanie na składniki odżywcze ulega zmian...

Związek Polskich Przetwórców Mleka zaprasza na bezpłatne szkolenie pt.: „Opakowa...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę